Csíkos sütemény
sponsored links
Dekoratív sütemény, viszont egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Ajánlom a húsvéti asztalra, de akár szülinapi nyalánkságnak is beillik.:) Süni, gratulálok az évfordulóhoz!
Hozzávalók a lapokhoz:
15 evõkanál kristálycukor
3 tojás
3 dl tejföl
15 evõkanál liszt
3 mokkáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
5 evõkanál darált mák
3 evõkanál kakaópor
5 evõkanál darált dió
Hozzávalók a krémhez:
1 l tej
8 evõkanál búzadara
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
kevés vaníliakivonat
csipetnyi só
Egy tálba mérünk 5 evõkanál kristálycukrot, 1 tojást, 1 dl tejfölt, 1 kávéskanál szódabikarbónát, csipet sót, 5 kanál lisztet és 3 evõkanál kakaóport. Kicsit folyósabb, nagyjából piskóta állagú tésztát kapunk. Egy cm-es tepsit kibélelünk sütõpapírral, belesimítjuk a tésztát, és kb. 15 perc alatt megsütjük. A másik két lapot is ugyanúgy készítjük el, csak kakaópor helyett diót, illetve mákot teszünk bele. Jobb ha a lapokat külön-külön keverjük ki, mintha háromfelé osztanánk, mert így szép egyenlõ vastagságú lesz a tészta.
A krémhez a tejet felforraljuk a sóval, állandó keverés közben beleszórjuk a grízt, és sûrûre fõzzük, majd hagyjuk kihûlni. A margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, hozzáadjuk a kihûlt grízes krémet, majd a lapokat megkenjük a krémmel. A tetejét bevonjuk a maradék krémmel és tortadarával díszítjük.