Csíkos kifli
sponsored links
Csíkos kifli |
80 dkg liszt
300 g joghurt
1,4 dl langyos tej
2 kisebb tojás
6 evõkanál cukor
10 dkg puha vaj
4 dkg élesztõ
A kakaós tésztához:
4 evõkanál kakaópor
2 evõkanál tej
Lekenni:
2 evõkanál tej
Az eredeti recept töltelékkel írja ezt a kiflit, és bár én anélkül csináltam, ideírom.
Tölteléknek:
pár kocka csokoládé, lekvár, stb.
Én most is a kenyérsütõ géppel állíttattam össze a tésztát, de akinek nincs, az a hagyományos módon dagassza ki az alaptésztát.
A megkelt tésztát átgyúrtam és két részre osztottam. Az egyik felébe belegyúrtam a kakaót és a tejet, majd ezeket is elfeleztem. Külön külön nyújtottam el a fehér és a kakaós tésztákat. Mindegyik kakaós téglalapra egy fehér téglalapot tettem, majd hosszában kettévágtam, a csíkokat pedig háromszög formákra. A háromszögeket szélesebb végüknél kezdve tekertem fel kiflinek. Váltakozva csavartam fel õket, némelyiknek barna, némelyiknek fehér lett a külseje. A kifliket sütõpapírral bélelt tepsiben negyed órát kelesztettem, majd tejjel lekentem õket és 200 fokra elõmelegített sütõben alsó-felsõ lángon tepsinként 30 perc alatt megsütöttem.
Fázisok |
A belsejük is csíkos |
Ebbõl a mennyiségbõl kb. 40 darab lett(én dupla adagból készítettem, mint az eredeti recept). Kõmûvesek dolgoznak nálunk, megkínáltam õket kiflivel. Mind a hatan nagyon dícsérték. Persze, tudom, hogy nem mondták volna akkor se, hogy nem jó, ha kevésbé sikeres. De tényleg nagyon finom volt, a családnak is ízlett.
A tészta receptjét Borsótól hoztam, köszönet érte! (nem sok tejem volt itthon, viszont volt joghurt, ezért kutakodtam olyan recept után, aminek az összetevõi rendelkezésemre állnak.) Borsó töltve készítette el, úgy biztos finomabb!