Csíkos kalács,édesítõvel készítve
sponsored links
Ebbõl a receptbõl egy darab nagyobb kalács készíthetõ,vagy kettõ darab kisebb kalács,amit ebben a receptben mutatok meg nektek.
40 dkg finomliszt
5 dkg vaj
18 db édesítõ tabletta
2 db tojássárgája
1 csomag instant szárított élesztõ
160 ml tej
csipet só
csipet süssina édesítõpor
2 evõkanál kakaópor
Továbbá: 2 db 20 cm -es papír vagy valamilyen kenyérsütõ forma.
Elkészítése:
Az élesztõt felfuttatjuk, a csipet sóval és a csipet édesítõvel a langyos tejben.
Az édesítõ tablettákat kevés vízben feloldjuk.
A vajat felolvasztjuk.
A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt,a felolvasztott vajat,a feloldott édesítõt,és a tojássárgákat,majd lágy kelt tésztát készítünk belõle.
Ketté osztjuk és az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport.
Mind két tésztát ketté vágjuk és cipókká formáljuk.
A cipókat felváltva kinyújtjuk.
A fehér kinyújtott tésztára fektetjük a kakaós kinyújtott lapot és szorosan feltekerjük.
A másik két tésztát is hasonló módon tekerjük fel.
Így két rudat kapunk,amit egy-egy doboz formába rakunk.
Letakarva duplájára kelesztjük.
Elõmelegített sütõben közepes hõfokon készre sütjük.
Amikor szép barnás a teteje kivesszük a sütõbõl és egy vizes konyharuhával letakarjuk a kalácsok tetejét,és így hagyjuk kihûlni.