Csíkos kalács
sponsored links
Fonott kalács mellé... mert szerintem Húsvétkor nem lehet elég kalácsot sütni. :)
Az eredeti receptet itt találtam.
Hozzávalók:
1 db kalácsra
50 ml tej
12 g élesztõ
csipet cukor
300 g liszt
100 ml natúr joghurt
1 db tojás
25 g olvasztott vaj
50 g cukor
Kakaós réteghez:
1,5 ek kakaópor
2 ek víz
Tetejére:
1 db tojás
A tejet meglangyosítjuk, adunk hozzá egy csipet cukrot és az élesztõt, hagyjuk amíg az élesztõ felfut, kb 15 perc.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a joghurtot, a tojást, az olvasztott vajat és a cukrot, majd az élesztõs tejet.
Alaposan összegyúrjuk, ketté osztjuk.
Az egyik felébe belegyúrjuk a vízzel elkevert kakaóport.
Meleg helyre téve mindkét gombócot kb 1 óráig pihentetjük.
Lisztezett deszkán elõször kinyújtjuk a fehér tésztát, utána a barnát, és a barnát rátesszük a fehérre, majd feltekerjük.
Tepsibe, vagy formába tesszük és még egy fél órát pihentetjük.
A sütõt elõmelegítjük 170 fokra, a kalácsot lekenjük tojással és kb 25-30 perc alatt megsütjük.