Császármorzsa
sponsored links
Ez lenne az igazi császármorzsa. Mert az eredeti nem búzadarából készül. Az imént említett grízes változatot hívjuk inkább csak daramorzsának. Azért csinálták még régen búzadarával, mert így laktatóbb volt. Aztán ez a szokás megmaradt.
A receptet a Mindmegettén találtam, és néhány történetet pedig AzEszternél olvastam. A császármorzsa kitalálásáról több "legenda" is kering.
Az egyik, hogy Sissi, az osztrák császár felesége ügyelt az alakjára, ezért megkérte a fõszakácsot, hogy valami könnyebb desszertet készítsen neki.
Egy másik történet azt mondja, a fogyókúrára fogott császár éjszaka saját magának gyártotta a palacsintát.:)
A legnépszerûbb anekdota szerint a császár eltévedt egy kilovaglás során az erdõben, és ráesteledett. Felfedezett egy erdei lakot, ahová bekopogott, és éjszakára szállást kért. A vendéglátók nem tudták, hogy ki is õ valójában. A háziasszony megvendégelte Ferenc Józsefet, amivel egy régi, a császármorzsához hasonló, de sós ételt variált át (Holzfällerschmarrn volt a neve), és elkészült az édes változat.
Vagy lehet, hogy az udvari szakács elrontotta a palacsintáját, és az került feldarabolásra, új ...