Csángó lepény
sponsored links
A nyári melegben a hideg vagy jeges édességek kelendõbbek mifelénk. Ezt a süteményt sütõbõl kivéve, teljes hûlés után némi idõre beköltöztettem a hûtõbe - mennyei lett! Üdítõ kapros-túrós réteg puha, vajas tésztán, hmm...:) Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni a receptben! :)
Csángó lepény |
Hozzávalók:
Tészta:
1 dl tej
2 dkg élesztõ
1 teáskanál cukor
1 csipet só
3 tojássárgája
20 dkg vaj
20 dkg cukor
50 dkg liszt
1-2 evõkanál tejföl
Krém:
50 dkg túró
2 tojássárgája
20 dkg cukor
1 dl sûrû tejföl
2 tojás keményre vert habja
1 csokor finomra vágott kapor
A tepsi kenéséhez: zsír
Egy 25x35 cm-es tepsit megkenek mangalicazsírral. A sütõt pedig elõmelegítem 180 fokra.
Az élesztõt a tejjel, cukorral és sóval felfuttatom. A 3 tojássárgáját a 20 dkg vajjal és 20 dkg cukorral habosra keverem (kézi habverõ elég), hozzászitálom a fél kiló lisztet, beleöntöm a felfutott élesztõs tejet, és jól kidolgozom a tésztát. Kanalanként adom hozzá a tejfölt, óvatosan, nehogy túl lágy legyen a tészta. Rétesszerûnek kell lennie. A kizsírozott tepsibe öntöm, és egyenletesen elsimítom. (Naná, hogy kézzel! :) )
A túrót szitán áttöröm, és összekeverem a 2 tojássárgájával, cukorral, tejföllel, kaporral. Krémesre. A két tojásfehérje keményre vert habját beleforgatom, és a tepsiben lévõ tésztára kenem a túrós krémet.
Fél óráig kelesztem, majd a 180 fokra elõmelegített sütõben 30 perc alatt megsütöm.
Amikor teljesen kihûlt, szeletelem. Sõt, a legfinomabb alaposan behûtve, érdemes hûtõszekrénybe tenni 2-3 órára tálalás elõtt.
Forrás: Vízvári Mariska : A család szakácskönyve
Tipp: a megmaradt tojásfehérjébõl készülhet Pavlova, vagy habcsók.