Csudajó almatorta
sponsored links
Almás sütibõl sosem elég! No meg aztán nem lehet vele nagyot tévedni sem, általában mindenki szereti. Ebben a hidegben ki sem dugtam ma az orromat a házból, inkább begyújtottam a sütõt és megsütöttem ezt a nagymamás süteményt. Vékony ropogós tészta az alja és rajta a jóóó sok zamatos töltelék. Sõt az egész torta majdnem csak töltelékbõl áll, nehezen lehetne ráfogni, hogy nem elég szaftos. Még a tetejét sem tészta borítja, hanem almaszeletek, melyeket megkentem leheletnyi rumos sárgabaracklekvárral. Közeleg a hétvége, akinek nincs ötlete, hogy mit süssön, annak ajánlom ezt a könnyû, gyümölcsös desszertet.
Elkészítései idõ: 60 perc
Pihentetés: 60 perc
Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához
tészta:
12 dkg liszt
8 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1 kk porcukor
csipet só
2 ek zsemlemorzsa
töltelék:
1,2 kg alma
10 dkg cukor
(az alma édességétõl függõen lehet több vagy kevesebb is)
5 dkg mazsola
5 dkg durvára vágott dió
1/2 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve
1 mk fahéj
tetejére:
sárgabaracklekvár
rum
barnacukor
Elkészítése:
2. Folpackba csomagolva legalább 1 órát hûtõben pihentetjük.
3. Az almából 2 darabot félreteszünk, a többit meghámozzuk, lereszeljük, elkeverjük a mazsolával, dióval, reszelt citromhéjjal, citromlével, fahéjjal és a cukorral.
4. A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja és a kivajazott, kilisztezett formába fektetjük.
5. Meghintjük a zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a levétõl kinyomkodott reszelt almát. (kicsit nyomkodjuk le, hogy ne legyen hézagos)
6. A félretett 2 almát meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, vékony cikkekre vágjuk, szépen elrendezzük a torta tetején.
7. Az almaszeleteket kevés rummal (vagy vízzel) hígított sárgabaracklekvárral megkenjük, barnacukorral megszórjuk.
8. Elõmelegített sütõben 180-200 C-on kb 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
9. Melegen vagy hidegen is adhatjuk, de langymelegen a legfinomabb.
AZ OTTHON ÍZEI