Csomboros májas
sponsored links
Ha már disznóvágás, akkor ez a recept is ide tartozik, kívánkozik. Én szeretem a májast, bár mindig úgy vagyok vele, hogy amikor készítik, mindig sajnálom a "bele prédált" alapanyagokat. Azért télen, friss kenyérrel, lila hagymával, vagy puliszkával, kolbásszal és ráütött tojással - elõtte megvetve az ágyat egy jó kis szilvapálinkával :D - mégiscsak isteni. :)
Csomboros májas
Hozzávalók: 1 sertés összes belsõsége (máj, tüdõ, vese, lép, szív), 1,2-1,5 kg zsíros hús, a sertés fodorhája, 1 kg rizs, 4-5 hagyma, zsír, só, bors, szegfûbors, szitált csombor.
Elkészítése: A belsõségeket alaposan kiáztatjuk, majd sótlan vízben fõni tesszük. A zsíros húst is megfõzzük egyszerre a belsõségekkel, a májat pedig csak a végén tesszük oda, amikor a többi már majdnem megfõtt. A rizst megfõzzük, a fodorhájat lepirítjuk, a hagymát pedig felaprítjuk, és néhány evõkanálnyi zsíron üvegesre dinszteljük. Miután minden kihûlt, a belsõségeket és a húst felaprítjuk (a tüdõ, a máj és a szív ereit eltávolítjuk), majd kis lyukú tárcsán mindent kétszer ledarálunk. A hagymát zsírostól, illetve a fodorhájat is a kiolvadt zsírjával együtt daráljuk bele. Mindent jól összegyúrunk, majd sóval, borssal, finomra õrölt szegfûborssal, illetve morzsolt, szitált csomborral ízesítjük. Kevés forró vizet is dagaszthatunk bele, hogy jó puha, krémes legyen. Az elkészült májast mûanyagzsacskókba adagoljuk, és lefagyasztjuk. Fogyasztás elõtt hagjuk kiolvadnbi, hõálló edénybe tesszük, és sütõben 20-25 perc alatt megsütjük. Friss kenyérrel vagy puliszkával, illetve zöldségekkel vagy savanyúsággal kínáljuk.
Megjegyzés:Régebb a májast is bélbe töltötték. Töltés után a kis hurkáknak elkötötték mindkét végét, majd a belsõségek fõzõvizében megabálták. Ezután fel is füstölték, különben gyorsan megromlott. De újabban ez a mozzanat kimarad.