Csokoládétorta
sponsored links
A hétvégi süti felvonás második szereplõje a csokoládétorta volt, ami még utószülinapi tortaként is funkcionált.
Szerintem igazi csokoládé bomba, Ildinek ezer hála a receptért :)
Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás,
3 ek. liszt,
3 ek. kakaó,
6 ek. porcukor,
1 tk. vanília kivonat,
1 késhegynyi szódabikarbóna
Krémhez:
200 gr étcsokoládé,
200 gr tejszín (30%-os),
100 gr szobahõmérsékletû vaj,
100 gr porcukor,
1 tk. vanília kivonat
Elkészítés:
Én 20 cm-es tortaformába sütöttem a piskótát, méghozzá úgy, hogy a fehérjéket habbá vertem, amikor már majdnem teljesen kemény a hab, mehet bele a porcukor, aztán a tojássárgák egyenként. Mindezt robotgéppel, majd Ildi tanácsára a szódabikarbónával és a kakaóval elkevert lisztet már kanállal forgattam hozzá a masszához.
A kivajazott, majd sütés elõtt kivajazott tortaformát megtöltöttem a masszával, majd légkeveréses üzemmódban 165 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
A krémhez a vajat alaposan kihabosítottam, majd ment hozzá a porcukor. A tejszínt megmelegítettem, majd az apróra tört csokival összekevertem, hogy szép fényes, egynemû krémet kaptam. (Kell neki legalább fél óra, hogy visszahûljön, besûrûsödjön.)
A krémet végül a vajas masszához kevertem, a vanília kivonattal együtt.
A kihûlt piskótát én csak kettévágtam - akarom mondani a Párom kettévágta ;) - majd a krém felével megtöltöttem, ráhelyeztem a második lapot, azt is megkentem vékonyan a krémmel, majd az oldalát is. Végül csokoládé reszelékkel díszítettem.
Forrás: Ildikokki