Csokoládétorta cukormentesen.
sponsored links
Imádom a csokoládétortát, és semmiképpen nem szerettem volna lemondani róla, így most egy cukormentes tortát sütöttem. A fehér lisztet ennél a tortánál is teljes kiõrlésû lisztre cseréltem, melyet darált mogyoróval kevertem össze. Került a tésztába még narancs és alma is, így a tésztája jó szaftos, a fûszerektõl pedig finom, ízletes lett. Tálaláskor növényi alapú tejszínhabbal kínáltam, de ízlés szerint diabetikus lekvárt is kínálhatunk mellé. Mivel közeleg a húsvét, így ez a torta az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Száraz hozzávalók:
15 dkg teljes kiõrlésû liszt
5 dkg õrölt mogyoró (mogyoróliszt)
5 dkg holland kakaó
6 dkg aszalt áfonya
15 dkg eritrit
1 kk õrölt fahéj
késhegynyi kardamon (el is hagyható)
1 cs sütõpor
csipet só
A száraz hozzávalókat tegyük egy tálba, majd alaposan keverjük össze.
Folyékony hozzávalók:
1 dl frissen facsart narancslé
2 db tojás (nagy)
1 közepes alma (reszelve)
1 narancs reszelt héja
1 közepes narancs (megpucolva, kisebb darabokra vágva)
1 tk reszelt gyömbér
8 dkg Vénusz margarin (laktózmentes)
3 dkg durvára vágott mogyoró
A margarint olvasszuk fel, majd hûtsük vissza, adjuk hozzá a többi hozzávalót, és alaposan turmixoljuk össze.
Ezután öntsük hozzá a száraz hozzávalók keverékéhez, és keverjük alaposan össze.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütõpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 40-45 percig, tûpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában hûlni, majd a sütõpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg õrölt eritrittel, majd tejszínhabbal, vagy diabetikus lekvárral kínáljuk.