Csokoládétorta - a 21. házassági évfordulónkra ?
sponsored links
Könnyû, pihe-puha piskóta, nem túl édes csokoládés krémmel... Egyszerûen mennyei! Van már egy csokoládétorta a blogomon (ide kattintva megtalálható), és az sem olyan bonyolult, de ez még attól is egyszerûbb.
November 9-én volt a 21. házassági évfordulónk, akkorra sütöttem, mert a férjem kedvence a csokoládétorta. Nem szoktunk nagy ünneplést rendezni, mert természetes számunkra, hogy ilyen hosszú idõ után is szeretjük egymást és együtt vagyunk. ? De azért meg szoktuk egymást lepni valami apró ajándékkal. Tavaly viszont egy szép kerek évfordulónk lett volna, ha nem felejtjük el! ? Ugyanis akkor volt 3 hetes a pici fiunk és olyan fáradtak voltunk: azt sem tudtuk hol áll a fejünk, így az évfordulónk is csak napok múltával jutott eszünkbe. Ezért úgy gondoltam, hogy a tavalyi, elfeledett 20. évforduló tiszteletére az idén sütöm meg a csokitortát. ?
Egyébként ezt a tortát tavaly augusztus 20-án sütöttem meg elõször a szüleim 50. házassági évfordulójára, de akkor nem volt kedvem lefényképezni. Zalán akkor még pocaklakó volt és nagy pocakkal nem volt kedvem guggolni, hajolgatni fényképezés közben. De mivel annyira finom ez a torta, ezúttal már tényleg felkerül a blogra. Tavaly a csokoládékrémet tojássárgájából fõztem, de az idén más csokikrémet találtam ki, mert kevés tojás volt itthon. Anyukám tyúkocskái mindig nagyon jól remekelnek, de 1-2 hete lustácskák lettek, kevesebb a tojás, emiatt kicsit spórolnunk kell, hogy elég legyen napi szinten a szüleimnek és nekünk is. (A boltból mi soha nem veszünk tojást.)
...és akkor a hosszú, dátumokkal tele bevezetõ után jöjjön végre a recept!
Hozzávalók a piskótához:
38x28 cm-es tepsihez
6 közepes tojás
6 evõkanál kristálycukor
5 evõkanál liszt
1 evõkanál holland kakaópor
(vagy hagyományos cukrozatlan kakaópor)
negyed csomag sütõpor
A krémhez:
2 csomag csokoládés pudingpor (fõzõs)
3 dl tej
3 dl víz
2 dl habtejszín (minimum 30 %-os cukrozatlan)
1 csomag habfixáló
+ kb. 15 dkg sárgabaracklekvár
és 3-4 evõkanál darált dió
A dombormintás, antik rózás kerámia termékek megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
- Elõször a csokoládés krémet készítjük el: a pudingporokat kevés tejben simára keverjük. A többi tejet a vízzel és a kristálycukorral keverve felforraljuk, majd folyamatos keverés közben beleöntjük a pudingos keveréket és közepestõl kisebb lángon sûrû krémmé fõzzük (közben persze még mindig folyamatosan keverjük). A lábast hideg vízre állítva, kevergetve kihûtjük a krémet.
- A tejszínhabot a habfixálóval elõírás szerint kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a kihûlt pudinghoz, majd lefóliázzuk és betesszük a hûtõbe egy kicsit dermedni.
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral (fehéredésig), majd fokozatosan hozzáadjuk az elõzõleg összekevert lisztet + sütõport + kakaóport. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojások felvert habját is. Kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük és elõmelegített 180 fokos hõlégkeveréses sütõben kb. 9-10 perc alatt megsütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet, ezért végezzünk tûpróbát!) A megsült piskótát egy fa táblára borítjuk és hagyjuk teljesen kihûlni!
- A kihûlt piskótát 3 egyenlõ lappá vágjuk. Megkenjük az egyiket a baracklekvár felével, erre pedig kenünk néhány evõkanálnyi csokikrémet. Erre jön a másik piskótalap, majd a lekvár másik fele, erre ismét néhány evõkanálnyi csokikrém, végül a harmadik piskóta lap.
- Körbekenjük a torta oldalait és tetejét is krémmel. Az oldalait meghintjük darált dióval, a tetejére pedig csillagcsöves nyomózsákból nyomunk krémet díszítésként.
- Érdemes egy éjszakára hûtõbe tenni, hogy megdermedjen egy kicsit és szépen lehessen szeletelni.
Jó étvágyat!