Csokoládéstalpú kókuszcsók. Tojásfehérje felhasználás.

2014-04-04

sponsored links




Többször készült az elmúlt idõben csokoládéfelfújt (ugye születésnapok, meg vendégek :),
 rendes asszony módjára a maradék tojásfehérjéket nyomban felhasználtam. 
Macaronokat sütöttem belõle. Leginkább kísérletezgettem: szeretném a cukor mennyiséget csökkenteni 
és egy saját készítésû természetes növényi "festéket" próbálgattam. 
A színezõ remek lett, de a macaronok nem lettek menõk, csak elmenõk....
Egy darabig újra pihentetem a macaron projektet.
A Családom úgysem lelkesedik annyira a macaronokért, bár a Barátok nagyon :)



 
Így tegnap valami mást kellett kieszelnem a még meglévõ tojásfehérje felhasználására. 
Sok idõt nem tudtam rászentelni, így a legegyszerûbbet találtam ki: kókuszcsók.
 Csak a legszükségesebb hozzávalókból.
(Mindig bejön tojásfehérje hasznosítás céljából a kókusszal való párosítás,
 van a blogon jó néhány recept.)




Viszont vittem egy fordulatot bele: a tojásfehérjét nem vertem föl habnak,
 csak alaposan elkevertem a cukorral. Jól tettem. Egészen különleges lett az eredmény.
S mert egészen különleges lett, mert nagyon örültem ennek a lépésnek, a kész sütemények talpát csokoládéba mártottam. Ennek meg a Férjem és Gyermekem örült, nagyon <3




Csokoládéstalpú kókuszcsók

Hozzávalók
4 db tojásfehérje
70 g házi vaníliás kristálycukor
 1/2 rúd vanília kikapart magjai
késhegynyi só

talpacskákhoz
70 g 70 %-os étcsokoládé

A sütõ forró volt, kenyér sült. 
Úgy idõzítettem a sütemény készítését, hogy közvetlenül a kenyér után betudjam tenni. 
A kókuszcsók sütését nem érdemes elkapkodni, igen fontos hangsúlyt helyeztem rá. 
180 fokos volt a sütõ amikor betettem, de rögtön vissza is vettem 120 fokra (légkeverés) 
30 percig hagytam így, majd elzártam teljesen a hõt, résnyire nyitottam az ajtót 
és a sütõben hagytam kihûlni. Viszont ezt mindenkinek magának kell kitalálni hogyan süti,
 hisz minden sütõ más. A lényeg, hogy forró sütõbe tegyük be, majd lassú hõmérsékleten szárítsuk.
Így az eredmény egy roppanós burokban ülõ (de nem száraz), belül kissé puhább (de nem lágy)
 tömény kókuszos, nem nagyon édes aprósütemény, ami ízét a keserû csokoládé még jobban kihangsúlyozza. Persze ehhez a "csókok" nagysága is fontos. Összesen 27 db-ot formáztam.
Nem volt könnyû megformázni, ujjaimmal nyomkodtam össze kis gombóccá. 
A milyenség múlhat még a kókuszreszelék minõségén (sokszor írtam már róla, hogyan vásároljunk), 
a linken találhatóból készítettem.

 - A szobahõmérsékletû tojásfehérjékhez adtam a sót, a cukrot, a vaníliamagocskákat
és habverõvel alaposan elkevertem.


 


-  Fakanállal hozzáforgattam a kókuszreszeléket.
- Megformáztam a golyókat (arra figyeljünk, hogy tapasszuk össze!) és szilikonos sütõpapírra
(hagyományos sütõpapír is megfelelõ vagy vajjal kikent, liszttel szórt tepsi)  rakosgattam.


 


- Megsütöttem.
- Amikor teljesen kihûltek, talpacskájukat gõz fölött  megolvasztott csokoládéba mártottam és 
visszaültettem a szilikonos sütõlapra.





 Frissen roppant a burok, másnapra megpuhult,
de az élvezetén cseppet sem rontott, csupán más élményt jelentett....





  Szeretetrehangoltan a Facebookon <3




Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s