Csokoládés répatorta

2017-04-12

sponsored links

A család egyik kedvenc csokoládés répatorta receptjét osztom most meg veletek.
A receptet teljes mértékben én találtam ki.
A csokoládéréteg íz világa valami mennyei!
 Próbáljátok ki!



Hozzávalók a piskótához:
3 db tojás
6 evõkanál hideg víz
A tojások súlyával megegyezõ: cukor és liszt
0,5 csomag sütõpor
Pár csepp sárga ételfesték

Hozzávalók a répás piskótához:
15 dkg sárgarépa
2 evõkanál citromlé
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csipet só
3 db tojás
10 dkg liszt
0,5 csomag sütõpor
10 dkg darált dió
0,5 evõkanál citromlé

Továbbá : 2 db 26 cm-es kerek kapcsos tortaforma

Elkészítése: 
Elõször készítsük el a sárgarépás piskótát.
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra ( gáz 3 .)
A finomra reszelt sárgarépát meglocsoljuk a citromlével.
A vajat kikeverjük a tojásokkal a , cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert mandulát, a sütõport és végül belekeverjük a sárgarépát.
A tortaforma aljába tegyünk egy méretre vágott szilikonos sütõpapírt. 
Beleöntjük a sárgarépás masszát és egyenletesen kenjük el benne, majd tegyük be  a sütõbe. 
Tûpróbáig sütjük. A formában hagyjuk kihûlni.

Második lépésben elkészítjük a piskótát.
Melegítsük elõ a sütõt 160 fokra, gáznál 1-2 fokozat között.
Szilikonos sütõpapírt vágjunk a tortaforma aljába.

Mérjük meg az egész tojásokat és jegyezzük meg hány dekák voltak.
Üssük fel az összes tojást egy tálba, mérjük bele a tojások súlyának megfelelõ cukrot.
Adjuk hozzá a 6 evõkanál vizet,és egy gépi habverõvel verjük fel jó habosra,kb. 20 perc alatt.
Fontos! .. hogy a cukornak el kell olvadnia, mert különben ki ül a tetejére a tortánk sütése közben.
A felvert tojáshabhoz hozzákeverjük a sütõporral elkevert lisztet ,ételfestéket majd  beleöntjük az elkészített tortakarikába. 
Tetejét egyenletesen elkenjük és berakjuk a sütõbe sülni. 
Az elsõ 15 percben tilos kinyitni a sütõt,mert a hideg levegõtõl összeeshet a piskótánk.
Sütési idõ,kb. 45 perc de ez az idõ függ a sütõ milyenségétõl is. 
Ezért tû próbáig süssük.
Tû próba : Amikor azt gondoljuk hogy jó lesz a piskótánk , szúrjunk a közepébe egy hústût ,majd húzzuk ki ,és ha nincs rajta tésztaragacs akkor megsült a piskótánk. 
Viszont ha ragacsos marad akkor süssük tovább.
A formában hagyjuk kihûlni,majd ketté vágjuk.

Harmadik lépésben elkészítjük a csokoládés krémet.

Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
4 dl. habtejszín
1  csomag 20 g. instant zselatin fix por
10 dkg étcsokoládé + 1 teáskanál olaj
1 csapott evõkanál kakaópor

Elkészítése:
A mascarponét a kakaóporra keverjük ki habosra.
Egy másik edénybe verjük kemény habbá a habtejszínt a zselatinporral.
Kis adagokban keverjük bele a kakaós mascarponét.
Olvasszuk fel a csokoládét az olajjal vízgõz felett,majd keverjük hozzá az elõzõleg kikevert kémhez.
Együtt is habosítsuk fel.

Ui: Én cukrot nem szoktam hozzá tenni,de ha ti szeretnétek akkor a mascarponével keverjétek ki elõször, majd keverjétek hozzá a felvert tejszínhabot. A porcukor mennyisége ki -ki ízlésétõl függhet. 

Ha mindennel elkészültünk állítsuk össze a tortánkat.

Vegyük ki a tortalapokat a formákból,majd mossuk el az egyiket és töröljük szárazra.
A tiszta tortaforma aljába tegyük bele az ketté vágott egyik kakaós piskótát.
Osszuk el egyenlõ adagokba a krémünket.
Az egyik adagot töltsük rá a piskótánkra,majd kenjük el rajta egyenletesen.
Erre kerül a sárgarépás piskótánk.
A következõ adag krémet elkenjük rajta és befedjük a második kakaós  piskótalapunkkal.
Kissé nyomkodjuk meg,majd tegyük be a hûtõbe egy-órára dermedni.
Hûtés után vegyük ki a formából a betöltött tortánkat és a maradék krémmel vonjuk be az oldalát és a tetejét egyenletesen. 
Tegyük vissza a hûtõbe egy éjszakára dermedni.

Másnap, bevonjuk az egész tortánkat csokoládéval.

Hozzávalók:
10 dkg tejcsokoládé + 1 teáskanál olaj
20 dkg étcsokoládé + 2 teáskanál olaj

A csokoládékat az olajjal külön edényben vízgõz felett olvasszuk fel.
A tortánkat tegyük egy fémrácsra és alá rakjunk egy szilikonos sütõpapírt.
A tortánk tetejére ráöntjük az étcsokoládét erre a tejcsokoládét majd kissé kenjük el az oldalán is. Végül öntsük rá az tejcsokoládét és hagyjuk hogy lecsurogjon rajta. 
Hûtõbe tesszük dermedni majd meleg késsel felszeleteljük.

Jó tanács: 
Óvatosan szeleteljük fel mert a vastag csokoládé réteg  miatt könnyen törik.











Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2017/04/csokola...

sponsored links

Keres?s