Csokoládés répatorta
sponsored links
A család egyik kedvenc csokoládés répatorta receptjét osztom most meg veletek.
A receptet teljes mértékben én találtam ki.
A csokoládéréteg íz világa valami mennyei!
Próbáljátok ki!
Hozzávalók a piskótához:
3 db tojás
6 evõkanál hideg víz
A tojások súlyával megegyezõ: cukor és liszt
0,5 csomag sütõpor
Pár csepp sárga ételfesték
Hozzávalók a répás piskótához:
15 dkg sárgarépa
2 evõkanál citromlé
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csipet só
3 db tojás
10 dkg liszt
0,5 csomag sütõpor
10 dkg darált dió
0,5 evõkanál citromlé
Továbbá : 2 db 26 cm-es kerek kapcsos tortaforma
Elkészítése:
Elõször készítsük el a sárgarépás piskótát.
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra ( gáz 3 .)
A finomra reszelt sárgarépát meglocsoljuk a citromlével.
A vajat kikeverjük a tojásokkal a , cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert mandulát, a sütõport és végül belekeverjük a sárgarépát.
A tortaforma aljába tegyünk egy méretre vágott szilikonos sütõpapírt.
Beleöntjük a sárgarépás masszát és egyenletesen kenjük el benne, majd tegyük be a sütõbe.
Tûpróbáig sütjük. A formában hagyjuk kihûlni.
Második lépésben elkészítjük a piskótát.
Melegítsük elõ a sütõt 160 fokra, gáznál 1-2 fokozat között.
Szilikonos sütõpapírt vágjunk a tortaforma aljába.
A receptet teljes mértékben én találtam ki.
A csokoládéréteg íz világa valami mennyei!
Próbáljátok ki!
Hozzávalók a piskótához:
3 db tojás
6 evõkanál hideg víz
A tojások súlyával megegyezõ: cukor és liszt
0,5 csomag sütõpor
Pár csepp sárga ételfesték
Hozzávalók a répás piskótához:
15 dkg sárgarépa
2 evõkanál citromlé
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csipet só
3 db tojás
10 dkg liszt
0,5 csomag sütõpor
10 dkg darált dió
0,5 evõkanál citromlé
Továbbá : 2 db 26 cm-es kerek kapcsos tortaforma
Elkészítése:
Elõször készítsük el a sárgarépás piskótát.
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra ( gáz 3 .)
A finomra reszelt sárgarépát meglocsoljuk a citromlével.
A vajat kikeverjük a tojásokkal a , cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert mandulát, a sütõport és végül belekeverjük a sárgarépát.
A tortaforma aljába tegyünk egy méretre vágott szilikonos sütõpapírt.
Beleöntjük a sárgarépás masszát és egyenletesen kenjük el benne, majd tegyük be a sütõbe.
Tûpróbáig sütjük. A formában hagyjuk kihûlni.
Második lépésben elkészítjük a piskótát.
Melegítsük elõ a sütõt 160 fokra, gáznál 1-2 fokozat között.
Szilikonos sütõpapírt vágjunk a tortaforma aljába.
Mérjük meg az egész tojásokat és jegyezzük meg hány dekák voltak.
Üssük fel az összes tojást egy tálba, mérjük bele a tojások súlyának megfelelõ cukrot.
Adjuk hozzá a 6 evõkanál vizet,és egy gépi habverõvel verjük fel jó habosra,kb. 20 perc alatt.
Fontos! .. hogy a cukornak el kell olvadnia, mert különben ki ül a tetejére a tortánk sütése közben.
A felvert tojáshabhoz hozzákeverjük a sütõporral elkevert lisztet ,ételfestéket majd beleöntjük az elkészített tortakarikába.
Üssük fel az összes tojást egy tálba, mérjük bele a tojások súlyának megfelelõ cukrot.
Adjuk hozzá a 6 evõkanál vizet,és egy gépi habverõvel verjük fel jó habosra,kb. 20 perc alatt.
Fontos! .. hogy a cukornak el kell olvadnia, mert különben ki ül a tetejére a tortánk sütése közben.
A felvert tojáshabhoz hozzákeverjük a sütõporral elkevert lisztet ,ételfestéket majd beleöntjük az elkészített tortakarikába.
Tetejét egyenletesen elkenjük és berakjuk a sütõbe sülni.
Az elsõ 15 percben tilos kinyitni a sütõt,mert a hideg levegõtõl összeeshet a piskótánk.
Sütési idõ,kb. 45 perc de ez az idõ függ a sütõ milyenségétõl is.
Ezért tû próbáig süssük.
Tû próba : Amikor azt gondoljuk hogy jó lesz a piskótánk , szúrjunk a közepébe egy hústût ,majd húzzuk ki ,és ha nincs rajta tésztaragacs akkor megsült a piskótánk.
Tû próba : Amikor azt gondoljuk hogy jó lesz a piskótánk , szúrjunk a közepébe egy hústût ,majd húzzuk ki ,és ha nincs rajta tésztaragacs akkor megsült a piskótánk.
Viszont ha ragacsos marad akkor süssük tovább.
A formában hagyjuk kihûlni,majd ketté vágjuk.
Harmadik lépésben elkészítjük a csokoládés krémet.
Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
4 dl. habtejszín
1 csomag 20 g. instant zselatin fix por
10 dkg étcsokoládé + 1 teáskanál olaj
1 csapott evõkanál kakaópor
Elkészítése:
A mascarponét a kakaóporra keverjük ki habosra.
Egy másik edénybe verjük kemény habbá a habtejszínt a zselatinporral.
Kis adagokban keverjük bele a kakaós mascarponét.
Olvasszuk fel a csokoládét az olajjal vízgõz felett,majd keverjük hozzá az elõzõleg kikevert kémhez.
Együtt is habosítsuk fel.
Ui: Én cukrot nem szoktam hozzá tenni,de ha ti szeretnétek akkor a mascarponével keverjétek ki elõször, majd keverjétek hozzá a felvert tejszínhabot. A porcukor mennyisége ki -ki ízlésétõl függhet.
Ha mindennel elkészültünk állítsuk össze a tortánkat.
Vegyük ki a tortalapokat a formákból,majd mossuk el az egyiket és töröljük szárazra.
A tiszta tortaforma aljába tegyük bele az ketté vágott egyik kakaós piskótát.
Osszuk el egyenlõ adagokba a krémünket.
Az egyik adagot töltsük rá a piskótánkra,majd kenjük el rajta egyenletesen.
Erre kerül a sárgarépás piskótánk.
A következõ adag krémet elkenjük rajta és befedjük a második kakaós piskótalapunkkal.
Kissé nyomkodjuk meg,majd tegyük be a hûtõbe egy-órára dermedni.
Hûtés után vegyük ki a formából a betöltött tortánkat és a maradék krémmel vonjuk be az oldalát és a tetejét egyenletesen.
Tegyük vissza a hûtõbe egy éjszakára dermedni.
Másnap, bevonjuk az egész tortánkat csokoládéval.
Hozzávalók:
10 dkg tejcsokoládé + 1 teáskanál olaj
20 dkg étcsokoládé + 2 teáskanál olaj
A csokoládékat az olajjal külön edényben vízgõz felett olvasszuk fel.
A tortánkat tegyük egy fémrácsra és alá rakjunk egy szilikonos sütõpapírt.
A tortánk tetejére ráöntjük az étcsokoládét erre a tejcsokoládét majd kissé kenjük el az oldalán is. Végül öntsük rá az tejcsokoládét és hagyjuk hogy lecsurogjon rajta.
Hûtõbe tesszük dermedni majd meleg késsel felszeleteljük.
Jó tanács:
Óvatosan szeleteljük fel mert a vastag csokoládé réteg miatt könnyen törik.