Csokoládés piskóta málnalekvárral töltve

2018-02-14

sponsored links

Puha kakaós piskóta málnalekvárral töltve, étcsokoládé bevonattal. Bármilyen hasonló savanykás lekvárral készíthetõ (sárgabarack-, eper-, szeder-, meggylekvár...).
Tökéletes meglepetés Valentin-napra, bár én még a múlt héten készítettem egy családi vacsora desszertjének.
Nálunk a február 14. mindig Nagymamám születésnapját jelentette hatalmas családi összejövetellel (20-30 fõvel minden évben), mivel óriási rokonságom van, melyet a Nagyim mindig összetartott. De Õ már 6 éve nincs közöttünk. Más formában soha nem ünnepeltük meg ezt a napot (melyet mi egyébként mindig Bálint-napnak hívtunk). Viszont tiszteletben tartom, ha valaki ünnepként tekint a Valentin-napra, ezért hoztam szándékosan a mai napon ennek a kis csodás, ámde egyszerû süteménynek a receptjét.







Hozzávalók:
kb. 12 darabhoz
5 tojás
10 dkg kristálycukor
7 dkg finomliszt
2 teáskanál sütõpor
3 dkg holland kakaópor

+ málnalekvár ízlés szerint
(vagy sárgabarack-, eper-, szeder-, meggylekvár...)

A csokoládébevonathoz:
15 dkg étcsokoládé
2 teáskanál olaj
2 dkg vaj


A pöttyös kézmûves kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:

 
 
Elkészítés:
  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat is, végül beleszitáljuk a liszt+kakaópor+sütõpor keveréket, mellyel óvatosan összekeverjük. Kb. 20x30 cm-es sütõpapírral kibélelt tepsibe egyengetjük a masszát és elõmelegített, 170 fokos légkeveréses sütõben kb. 10 percig sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, ezért végezzünk tûpróbát!) 
  2. A kihûlt tésztát egy szív alakú kiszúróformával kiszaggatjuk, kettõt-kettõt összeragasztunk málnalekvárral.
  3. Az étcsokoládét vízgõz felett felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal. Levesszük a gõzrõl és elkeverjük benne a vajat, majd bevonjuk vele a süteményeket.
Tipp:
1. Olvasztott fehér csokoládéval vagy tojásfehérjébõl készített cukormázzal/írókával díszíthetjük a sütemény tetejét, amikor kissé megszilárdult az étcsokibevonat.
2. Szaggatás után a lemaradó tésztadarabokat felhasználhatjuk pohárkrémekhez.

 


Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2018/02/csokola...

sponsored links

Keres?s