Csokoládés-mogyoróhabos csiga
sponsored links
Az elmúlt hétvégén süti volt, ezért most inkább édes kelt tésztára vágytam. Úgy is rég sütöttem már, és a hidegebb idõ beálltával olyan jól tud esni az ilyen típusú édesség. :)
Mivel jó ideje a kamrapolcomon várt a sorára egy fél zacskónyi mogyoró, így azt akartam felhasználni hozzá, nehogy megavasodjon. Eszembe jutott, hogy korábban láttam olyan diós, ill. kókuszos csigát, ami habos töltelékkel készült, és mert régóta tervben van, hogy egyszer én is kipróbálom, ezért most végre neki is fogtam ? persze dió helyett mogyoróval. Egy kis módosítással az egyik korábbi tésztámat vettem alapul.
Amikor a csiguszok szépen összekeltek, lelki szemeim elõtt már láttam, milyen mutatósak lesznek, ha megsülnek. Szerencsére igen finomak is, úgyhogy biztos, hogy nem utoljára készítettem. :)
Mivel jó ideje a kamrapolcomon várt a sorára egy fél zacskónyi mogyoró, így azt akartam felhasználni hozzá, nehogy megavasodjon. Eszembe jutott, hogy korábban láttam olyan diós, ill. kókuszos csigát, ami habos töltelékkel készült, és mert régóta tervben van, hogy egyszer én is kipróbálom, ezért most végre neki is fogtam ? persze dió helyett mogyoróval. Egy kis módosítással az egyik korábbi tésztámat vettem alapul.
Amikor a csiguszok szépen összekeltek, lelki szemeim elõtt már láttam, milyen mutatósak lesznek, ha megsülnek. Szerencsére igen finomak is, úgyhogy biztos, hogy nem utoljára készítettem. :)
Hozzávalók 24-28 cm átmérõjû sütõformához:
Tésztához:
12,5 dkg búza finomliszt
12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
4 dkg cukor
1 mk. só
1 tojássárgája
0,8 dl tej
1,5 dkg friss élesztõ
Töltelékhez:
10 dkg õrölt mogyoró
5 dkg 45% kakaótartalmú étcsokoládé
13 dkg porcukor
2 dkg vaníliás porcukor
2 tojás fehérjéje
Tetejére és a kenéshez:
kevés olvasztott vaj
3 ek. tej
1,5 ek. cukor
elkészítés:
- A tésztához a kétféle lisztet tálba mérjük, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztõt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, és a langyos tejjel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a tojássárgáját, a langyosra hûlt, olvasztott vajat, és megdagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálba tesszük, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
- A töltelékhez a tojásfehérjét a porcukorral és a vaníliás porcukorral gõz fölött (robotgéppel) kemény habbá verjük, majd levesszük a gõzrõl, és pár perccel késõbb hozzáforgatjuk az õrölt mogyorót, valamint a reszelt csokoládét.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen 30x40 cm-es téglalappá kinyújtjuk és elkenjük rajta a tölteléket úgy, hogy a tõlünk távolabb esõ, hosszabbik oldalától szabadon hagyunk egy kb. 5 cm széles sávot. A tésztát feltekerjük, majd kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
- A csigákat az alján és az oldalán vajjal kikent kapcsos tortaformába vagy kerek sütõtálba rendezzük egymástól egy kicsit távolabb, és az oldalukat megkenjük olvasztott vajjal. Letakarva 20 percet kelni hagyjuk.
- A tetejüket lekenjük langyos, cukros tejjel, majd elõmelegített sütõben megsütjük. A sütõbõl kivéve, a sütõformát tortarácsra tesszük, és így hagyjuk langyosra hûlni a péksüteményeket.
- Tálalás elõtt lekapcsoljuk róla a forma peremét, és az egybesült csigákat óvatosan átcsúsztatjuk egy tálra.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idõ: kb. 25 perc
Megjegyzés:
Mivel szándékosan vékonyra szeltem a csiguszokat, több lett, mint ami elfért volna a 24 cm-es kapcsos tortaformámban. 16 darabot tudtam beletenni, és kimaradt még 9 csiga, amiket egy kisebb sütõtálban sütöttem meg.
De ha a tésztarudat vastagabb szeletekre vágjuk, akkor magasabb, de kevesebb csigát kapunk, és talán nem marad ki belõle egy sem. :)