Csokoládés minyon saját kezûleg
sponsored links
Kicsi süti, nagy csábítás!
Csokoládés minyon
A látszat nem csal, túlhígítottam a fondánt, így az oldaláról lefolyt. :3
Ha jellemeznem kellene ezt az aprónak nálam semmiképpen nem nevezhetõ süteményt, azt mondanám: fél szelet csokitorta cukormázzal borítva. De ha már csokitorta, akkor én maradnék inkább a fõzött csokikrémemnél és a torta formánál, kemény és nem folyékony cukormázzal, vagy még inkább anélkül.
Tegnap feltettem róla képet a Facebookra és igencsak felhergelte a látvány az embereket. Sosem gondoltam volna, hogy a csokis minyont ennyien szeretik.
Megmondom õszintén én régen a puncsosat szerettem, de mióta nem bírják a fogaim az édeset, azóta nem ettem. Gyakorlaton anno ilyen csokisat készítettünk, de nem igazán érdekelt semelyik mozzanata sem bevallom nõiesen.
Így most kissé bajban és zavarban is voltam, mikor kértek, készítsek minyont.
Jól utánaolvastam, utánakérdeztem, elõkapartam a gyakorlatos halvány emlékeket, amibõl csupán annyi maradt meg, hogy bitang nagy minyokokat sikerült gyártani.
Hát itthon nem különben, na de majd legközelebb!
Nem olyan vészes egyébként a készítése, mint sokan gondolnák, de ha túlhígítjuk a cukormázat, na akkor lehet vele szívni.
Lássuk csak mire van szükségünk 10, azaz TÍZ db óriás minyonhoz.
Valószínûleg ha egy rétegben töltjük és nem 5*5-ös négyzetekre vágjuk, kijön belõle 20 db is.
6 tojásos hagyományos, kakaós piskótalapot sütünk, mint egy piskótatekercshez.
Ezt nem részletezném, már a kelleténél többet is foglalkoztunk a piskótával az elmúlt idõszakban.
Ezt miután kisült 2 vagy 3 egyforma nagyságú téglalapra vágjuk. A széleit mindenek elõtt vágjuk egyenesre.
Krém:
3,5 dl tej
5 dkg pudingpor
10 dkg cukor
15 dkg margarin
3 dkg kakaópor
sárgabaracklekvár
esterházy fondant (lehet készen is vásárolni kilós kiszerelésben ? ez esetben 1 kg-ra lesz szükség -, vagy készíteni)
A tej nagyobb részét egy lábasban a cukorral együtt melegíteni kezdjük, a maradékban elkeverjük a pudingport.
Ahogy felmelegedett a tej, folyamatosan kevergetve beleöntjük a pudingos masszát.
Besûrítjük, majd egy celofánnal közvetlenül lefedve kihûtjük.
Ha kihûlt, margarint keverünk kakaóporral jó habosra.
Ehhez keverjük hozzá a kihûlt pudingot.
Ezzel a krémmel kenjük meg a lapjainkat, tálcára tesszük és lefagyasztjuk.
Ahogy jól átfagyott kivesszük és felszeleteljük. Elvileg 5*5 cm-es kockákra.
Lekenjük vékonyan baracklekvárral, és elkészítjük a cukormázat.
A mázat kibányásszuk a dobozból (kemény meló) egy lábasba,elkezdjük kevergetve melegíteni. Nem kell nagyon melegre, ahogy elkezd olvadni elég is lesz, keverjük hõ nélkül, mert semmiképp nem szabad 40 fok fölé melegíteni.
Érdemes pici vízzel hígítani. Nem kell bele, csak kb. 1/2 dl. Saccra. Mert egyébként elég tömör az egész.
Teljesen sima legyen, ekkor beleszitálunk kakaóport és elkeverjük.
A minyonokat rácsra tesszük és leöntjük õket a cukormázzal. Figyeljünk, minden oldalukat fedje be a máz. Ha idõ elõtt elfogyott, kotorjuk vissza az edénybe a rács alól és picit melegítsünk rá, hogy folyósabb legyen.
Ki kell tapasztalni (még én is tanulom), mert melegítés után érdemes picit hagyni hûlni és szilárdulni a mázat. Ha így csurgatjuk, esélyes, hogy nem folyik le az összes az oldalán.
Hát nekem lefolyt. :3
Így jártam a minyonokkal. De elsõre tûrhetõek lettek. Ízre nem tudom milyenek, de remélem finomak. Külön-külön minden finom volt, úgyhogy?
Vegyétek, egyétek, szeressétek!
Lehet próbálkozni, kinek milyen lesz elsõre!
Csatlakozzatok hozzám a Facebookon is, hogy azonnal értesüljetek az új finomságokról!
Csokoládés minyon
A látszat nem csal, túlhígítottam a fondánt, így az oldaláról lefolyt. :3
Ha jellemeznem kellene ezt az aprónak nálam semmiképpen nem nevezhetõ süteményt, azt mondanám: fél szelet csokitorta cukormázzal borítva. De ha már csokitorta, akkor én maradnék inkább a fõzött csokikrémemnél és a torta formánál, kemény és nem folyékony cukormázzal, vagy még inkább anélkül.
Tegnap feltettem róla képet a Facebookra és igencsak felhergelte a látvány az embereket. Sosem gondoltam volna, hogy a csokis minyont ennyien szeretik.
Megmondom õszintén én régen a puncsosat szerettem, de mióta nem bírják a fogaim az édeset, azóta nem ettem. Gyakorlaton anno ilyen csokisat készítettünk, de nem igazán érdekelt semelyik mozzanata sem bevallom nõiesen.
Így most kissé bajban és zavarban is voltam, mikor kértek, készítsek minyont.
Jól utánaolvastam, utánakérdeztem, elõkapartam a gyakorlatos halvány emlékeket, amibõl csupán annyi maradt meg, hogy bitang nagy minyokokat sikerült gyártani.
Hát itthon nem különben, na de majd legközelebb!
Nem olyan vészes egyébként a készítése, mint sokan gondolnák, de ha túlhígítjuk a cukormázat, na akkor lehet vele szívni.
Lássuk csak mire van szükségünk 10, azaz TÍZ db óriás minyonhoz.
Valószínûleg ha egy rétegben töltjük és nem 5*5-ös négyzetekre vágjuk, kijön belõle 20 db is.
6 tojásos hagyományos, kakaós piskótalapot sütünk, mint egy piskótatekercshez.
Ezt nem részletezném, már a kelleténél többet is foglalkoztunk a piskótával az elmúlt idõszakban.
Ezt miután kisült 2 vagy 3 egyforma nagyságú téglalapra vágjuk. A széleit mindenek elõtt vágjuk egyenesre.
Krém:
3,5 dl tej
5 dkg pudingpor
10 dkg cukor
15 dkg margarin
3 dkg kakaópor
sárgabaracklekvár
esterházy fondant (lehet készen is vásárolni kilós kiszerelésben ? ez esetben 1 kg-ra lesz szükség -, vagy készíteni)
A tej nagyobb részét egy lábasban a cukorral együtt melegíteni kezdjük, a maradékban elkeverjük a pudingport.
Ahogy felmelegedett a tej, folyamatosan kevergetve beleöntjük a pudingos masszát.
Besûrítjük, majd egy celofánnal közvetlenül lefedve kihûtjük.
Ha kihûlt, margarint keverünk kakaóporral jó habosra.
Ehhez keverjük hozzá a kihûlt pudingot.
Ezzel a krémmel kenjük meg a lapjainkat, tálcára tesszük és lefagyasztjuk.
Ahogy jól átfagyott kivesszük és felszeleteljük. Elvileg 5*5 cm-es kockákra.
Lekenjük vékonyan baracklekvárral, és elkészítjük a cukormázat.
A mázat kibányásszuk a dobozból (kemény meló) egy lábasba,elkezdjük kevergetve melegíteni. Nem kell nagyon melegre, ahogy elkezd olvadni elég is lesz, keverjük hõ nélkül, mert semmiképp nem szabad 40 fok fölé melegíteni.
Érdemes pici vízzel hígítani. Nem kell bele, csak kb. 1/2 dl. Saccra. Mert egyébként elég tömör az egész.
Teljesen sima legyen, ekkor beleszitálunk kakaóport és elkeverjük.
A minyonokat rácsra tesszük és leöntjük õket a cukormázzal. Figyeljünk, minden oldalukat fedje be a máz. Ha idõ elõtt elfogyott, kotorjuk vissza az edénybe a rács alól és picit melegítsünk rá, hogy folyósabb legyen.
Ki kell tapasztalni (még én is tanulom), mert melegítés után érdemes picit hagyni hûlni és szilárdulni a mázat. Ha így csurgatjuk, esélyes, hogy nem folyik le az összes az oldalán.
Hát nekem lefolyt. :3
Így jártam a minyonokkal. De elsõre tûrhetõek lettek. Ízre nem tudom milyenek, de remélem finomak. Külön-külön minden finom volt, úgyhogy?
Vegyétek, egyétek, szeressétek!
Lehet próbálkozni, kinek milyen lesz elsõre!
Csatlakozzatok hozzám a Facebookon is, hogy azonnal értesüljetek az új finomságokról!