Csokoládés körtetorta
sponsored links
Ez a torta amilyen egyszerû, olyan finom. :) Tökéletes lehet akár hétvégi desszertnek, akár hét közben egy délutáni tea, vagy kávé mellé. Másnap, vagy harmadnap -már ha marad belõle addigra- épp olyan finom puha, mint frissen. :) Igazából ez amolyan "Mi van itthon?" süti lett. A konyhapulton jó ideje ücsörgött néhány apróbb körte, akik hát hogy is mondjam... túl voltak már fénykorukon. :D Sajnáltam volna tovább tartogatni õket, inkább elkezdtem körtés sütemény recepteket vadászni. Végül emellett az olasz körtetorta mellett döntöttem. Szerencsére, mert nagyon finom. ...azt hiszem vennem kell még körtét. :D
Hozzávalók egy 22 cm átmérõjû kapcsos tortaformához:
A tésztához:
20 dkg sima liszt
5 dkg étkezési keményítõ
2 tk. sütõpor
1 csipet só
10 dkg apróra vágott étcsokoládé
1 dl olaj
15 dkg cukor
2 tojás
1 kk. õrölt vanília
0,75 dl tej
2 kis körte
Továbbá:
kevés vaj és sima liszt a formához
A tetejére:
4 kis körte
A tálaláshoz:
porcukor
- A körtéket meghámozzuk, félbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk. 4 fél körtét apró kockákra vágunk. A megmaradt 8 fél körtét deszkára fektetve vékonyan bevagdosunk vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen a gyümölcs húsát. Ezeket félre tesszük, míg elkészítjük a tésztát.
- Az olajat a cukorral, a tojásokkal és õrölt vaníliával kihabosítjuk. Akkor jó, ha a keverék térfogata 2-3-szorosára nõ.
- A sütõporral és sóval elvegyített lisztet és a tejet fokozatosan a tojásos keverékhez adjuk. Simára dolgozzuk a tésztát.
- Beleforgatjuk a kockákra vágott körtét és az étcsokoládét.
- A tésztát vajazott, lisztezett formába öntjük. Elegyengetjük, majd a tetején elrendezzük a körtét.
- 180°C-ra elõmelegített sütõben ~80 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna toljunk fölé egy nagy tepsit. Tûpróbával többször ellenõrizzük. A formában hagyjuk langyosra hûlni, majd rácsra téve teljesen kihûtjük. Tálaláskor porcukorral hintjük.