Csokoládés kuglóf egyszerûen (tejmentes)
sponsored links
Tudom, hogy a klasszikus kuglóf élesztõs, kelt tésztával készül, annak is terveztem, de az idõhiány közbeszólt.
Amikor idõm engedi lesz persze kelt is, de ez a sütõporos változat is annyira finom, hogy gyors verziónak bekerül a repertoárba.
15 dkg liszt (teljes kiõrlésû és fehér tönköly)
2 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
15 dkg cukor (nyers nád)
5 dkg olívaolaj (extra szûz)
5 dkg étcsokoládé
0,5 cs sütõpor (foszfátmentes)
0,6 dl víz
1. gyújtsuk be a sütõt 170 fokra (gázsütõnél 3-as fokozat), majd olvasszuk fel a csokoládét
2. adjuk a tojásokhoz a cukrot és keverjük habosra, majd öntsük hozzá az olajat és a vizet
4. olajozzuk / lisztezzük ki a kuglóf sütõformát és a massza 2/3 részét öntsük bele egyenletesen
5. a massza maradék 1/3 részét keverjük össze az olvadt csokoládéval és csurgassuk a már a formában lévõ masszába
6. az elõmelegített sütõben 25-30 perc alatt süssük aranybarnára
- vízben / rumban áztatott mazsolával is készíthetõ, ekkor a csokoládét hagyjuk el
- kezeletlen narancs / citrom héja és vanília is illik hozzá
- a csokoládés részhez keverhetünk 1 evõkanál cukrozatlan kakaóport, úgy még intenzívebb az íze
- a képen látható sütemény fele-fele arányban teljes kiõrlésû tönköly és tönköly fehér liszttel készült
Napi útmutató: "A múlt már csak ilyen. Elmúlt. Vége. Nincs értelme újraélni. Inkább a jelenre összpontosítanék, a mostra, erre a pillanatra." Alyson Noel