Csokoládés kapucsínó torta
sponsored links
Mióta megvan az új kávéfõzõnk - tudjátok: az a kapszulás, tejhabosítós fajta - a férjemmel minden reggel kapucsínóval indítjuk a napot. Egyszerûen imádnivaló, ahogy a krémes kávé karakteres ízét körülöleli a lágy tejhab. Ezt csak azért vázoltam fel így elöljáróban, hogy megteremtsem az ez évi Segítsütimnek a hangulati alapot. :) Tavaly is egy kávés kreációval készültem, és nem akartam elszakadni a saját magam által teremtett hagyománytól. :) Ez a süti azonban egészen már ízélményt nyújt: egy magas kakaóvaj tartalmú étcsokoládét tartalmazó, puha brownie alapon minden idõk legfinomabb csokoládés kávékrémje, rajta légiesen könnyed tejszín-mascarpone hab. Nem akarok elfogult lenni (persze az vagyok, nyilván), de rekordidõ alatt fogyott el a teszt-adag. Elsõ felindultságomban, szerényen csak "Kata kávétortájának" akartam keresztelni, mert ez a süti annyira én vagyok, aztán végül gyõzött a józan ész, és a kapucsínó. :)
Hozzávalók a brownie alaphoz:
10 dkg vaj
12 dkg cukor
6 dkg liszt
1 tojás
Hozzávalók a kávékrémhez:
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 tojás
3 tojás sárgája
1,6 dl tej
3 evõkanál presszókávé
5 dkg olvasztott étcsokoládé
1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a tejszínes réteghez:
2 dl tejszín
15 dkg mascarpone
3 evõkanál cukor
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 tojás
3 tojás sárgája
1,6 dl tej
3 evõkanál presszókávé
5 dkg olvasztott étcsokoládé
1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a tejszínes réteghez:
2 dl tejszín
15 dkg mascarpone
3 evõkanál cukor
A brownie alap elkészítéséhez megolvasztjuk gõz fölött a csokoládét. A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással, hozzáadjuk a lisztet és az olvasztott csokit, és elkeverjük. Közepes (22-24 cm átmérõjû) tortaforma aljába sütõpapírt fektetünk (én úgy csináltam, hogy az oldalán is volt a papírnak pereme, így a tortának is lett kis széle, amolyan pite jelleggel, rusztikusabb hatást keltve) és belesimítjuk a tésztát. 180 fokra elõmelegített sütõben 20 percig sütjük, és a formában hagyjuk kihûlni.
A kávékrémhez a porcukrot és vaníliás cukrot alaposan kikeverjük a tojással és a tojások sárgájával, hozzáadjuk a kávét és a megolvasztott csokoládét, és a tejjel gõz fölött sûrû krémet fõzünk belõle.Amint kihûlt, fényesre keverjük a vajjal, és a brownie-ra kenjük.
A tejszínes réteghez a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a mascarpone-t. Ezzel zárjuk a tortát, én szándékosan nem simítottam el, hanem hepe-hupásra hagytam.
A tálalásig hûtõszekrényben tartsuk.
K.