Csokoládés eperkrémes rolád.
sponsored links
Hétvégére egy nagyon krémes-epres sütemény, vagy tortát szerettem volna sütni, mellyel nincs sok macera. Így esett a választásom erre az egyszerû kakaós piskótára, melyet habos-epres krémmel töltöttem meg, majd olvasztott csokoládéval csorgattam meg. A meddig a piskótát kikeverte a robotgép és megsült, addig a krém is elkészült. A végeredmény pedig egy nagyon finom, krémes-habos sütemény, melynek igen nagy sikere volt, és gyorsan el is fogyott.
Tészta hozzávalói (gáztepsihez):
4 db tojás
12,5 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 dkg kakaó (holland)
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma
Tegyük bele egy keverõtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nõjön.
Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, és kanalanként a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverõlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTÕPOR NEM KELL BELE!!!)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütõpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütõpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)
Letakarva hagyjuk a tésztát teljesen kihûlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütõpapír segítségével csavarjuk fel. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)
Eperkrém hozzávalói:
30 dkg eper
30 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
15-20 dkg porcukor
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez)
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlével.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
Ezután vegyünk ki belõle pár kanállal és tegyük félre. (ezzel vonjuk majd be a rolád külsõ részét)
A maradék krémhez adjuk hozzá a feldarabolt epret, majd óvatosan keverjük össze. (én pár szem epret villával összenyomtam, és úgy kevertem a krémhez)
Csavarjuk ki a papírból a tésztát, majd egyenletesen kenjük meg az epres krémmel. Ezután óvatosan csavarjuk fel, majd a félretett krémmel vonjuk be a külsejét is.
Ezután a félretett, olvasztott csokoládéba mártott eperszemekkel díszítsük ki, majd a maradék csokoládéval ízlés szerint csorgassuk meg a roládot. Végül tegyük be a hûtõbe, hogy a krém kellõen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl a roládot, majd éles, vízbe mártott késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.