Csokoládés croissan
sponsored links
Croissan recept van már a blogon. Ezt az Édes élet c. újságban találtam, olyan szép és csábító volt, nem hagyott békén, hogy próbáljam ki:)
Így szól a recept :
Hozzávalók 16 darabhoz: 500 g fehér kenyérliszt
1 csomag szárított élesztõ
30 g tejpor
45 g cukor
1 csipet só
300 ml víz
280 g vaj
100 g étcsokoládé
1 db tojás megkenni
A lisztet tálba szitáljuk, és hozzáadjuk az élesztõt. A cukrot, a sót, a tejport 100 ml vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük a többi vizet is.
A száraz és a vizes hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk és 45 percig meleg helyen kelesztjük. Utána a hûtõbe tesszük 6-8 órára.
Vegyük ki a hûtõbõl, gyúrjuk át, formázzuk gombóccá.
Vágjuk be kereszt alakban a tetejét, nyújtsuk ki laposra. Tegyük a közepére a vajat és hajtsuk rá a tésztát minden oldalról.
Nyújtsuk téglalap alakúra és hajtogassuk.
Gondolatban három részre osztjuk a tésztát, egyharmadot behajtunk, a másik harmadot meg a tetejére.
Végezzük el ezt még kétszer.
Felezzük el a tésztát és nyújtsuk mindkét darabot körré. Nyolc részre vágjuk. a széles felére teszünk egy-egy darab étcsokoládét.
Feltekerjük , tepsire rakjuk. Tojással megkenjük, és 230 fokos sütõben 15 perc alatt megsütjük.
Hát nem ez az igazi croissan, hanem a másik. Ez egy kellemes leveles kifli, de az az íz, ami amott megvan, itt biza hiányzik. Gondolkodtam, hogy hajtogatások között nem kell pihentetni? Nem volt írva, nem tettem. Aztán a négyszögletû tésztából kört nyújtani.....
Mindazonáltal ahogy írtam is vacsorára egy klassz kifli, de ha croissanra vágyom megyek a másik recepthez:)