Csokoládés birsalmasajt
sponsored links
Nem terveztem, hogy ilyesmit készítek, csak úgy adódott. És ez az egész tipikusan adventi mûvelet. Azért írom le mégis így karácsony után, hogy ne felejtsem el, és jövõre is készítsek karácsonyra, már a tapasztalatok birtokában sokkal szebbre. A külalakja még sok kívánni valót hagy maga után, de hát elsõ kísérlet... Viszont sok embernek ízlett, tetszett az ötlet, ezért megosztom itt is.
Az egész ott kezdõdött, hogy kaptam egy nagy szatyor birsalmát. Így életemben elõször birsalmasajt fõzésére adtam a fejem. Amikor az erdei lekvárról írtam, akkor erre utaltam már, mert a lekvárok elõtt van egy példány ebbõl a mûvembõl. :)
Birsalmasajt
Két útját is kipróbáltam a birsalmasajt készítésnek. (De a pontosság kedvéért el kell mondanom, hogy a gyümölcs zöme nem is birsalma, hanem birsköre volt. De nem tudom, hogy az gyümölcs alakján kívül egyéb különbség van-e köztük. Ha van is, jelentõs nem lehet, mert nekem nem tûnt föl, így az egyszerûség kedvéért nevezzük az egészet birsalmának.)
Birs fõzve
Alaposan megmostam, majd négybe vágtam a gyümölcsöt, kivágtam a magházát és a kukacos részeket. Vizet öntöttem alá, és födõ alatt puhára fõztem. Botmixerrel pépesítettem, majd addig fõztem kevergetve, hogy a fakanállal húzott csík nyomán látható vált az edény alja. Ekkor 1 kg-nyi gyümölcspéphez hozzáadtam 80 dkg kristálycukrot, majd ezzel is ...