Csokoládémousse-torta
sponsored links
A férjem barátai érkeztek vendégségbe.
Valamennyijüket ismerem -s bár tudtam, hogy bármit készítek szeretni fogják-
Ez volt a menü:
- túrós pogácsa, fokhagymával fûszerezve, szezámaggal dúsítva
- édes, fõtt csemegekukorica, gorgonzolás vajjal
- grillezett kápia paprika, balzsamecettel, snidlinggel, chilivel
- tabulé (tabbouleh) saláta bulgurral, sok mentával, rengeteg petrezselyemmel,
uborkával, paradicsommal, bõségesen citrommal, olívaolajjal)
uborkával, paradicsommal, bõségesen citrommal, olívaolajjal)
- frissen sült kenyérkék a szendvicshez
- pulled pork (több órán át sült, fûszeres tépett hús)
- szósz (majonéz, chili, hagyma, fokhagyma, ) a szendvicshez
- nyers saláták, és sajtok a szendvicsbe
- csokoládémousse-torta
Íme a torta.
Csokoládémousse-torta
Hozzávalók
alap
1 kis csomag babapiskóta
3 adag erõs kávé
krém
620 g habtejszín (120 g + 100 g + 400 g)
70 g agar-agar
30 g 90 %-os csokoládé
210 g 55%-os csokoládé
500 g mascarpone
2 nagy evõkanál méz
csipetnyi só
összeállítás
3 ek holland kakaópor
2 marék sós pisztácia
1) - A 400 g habtejszínt betettem a fagyasztóba, hogy nagyon hideg legyen a habveréshez.
- Lefõztem a kávét, kihûtöttem.
- A kapcsos tortaformát folpack fóliával béleltem.
- Alulra rakosgattam egy sor babapiskótát (ahol kellett szabtam),
alaposan meglocsoltam a kávéval. Hûtõbe tettem.
2) - 120 g tejszínben feloldottam az agar-agart, majd elõírás szerint felfõztem
és langyosra visszahûtöttem.
és langyosra visszahûtöttem.
- 100 g tejszínt felforrósítottam és feloldottam benne az apróbbra tört csokoládékat.
Krémesre kevertem. Félretettem.
- A mascarponéhoz adtam az agar-agaros tejszínt, a mézet és a sót, habosra kevertem.
- Hozzákevertem a csokoládét.
- Felvertem a nagyon hideg (elõtte a fagyasztóba 20 percig hûtöttem) tejszínt.
A tejszínhabot is a csokoládés mascarponéhoz forgattam,
A tejszínhabot is a csokoládés mascarponéhoz forgattam,
vigyázva ne törjem össze a habot.
3) - Elõvettem a hûtõbõl a babapiskóta alapot és rárakosgattam a fele krémet.
- Megszórtam (szitával) a kakaóporral.
- Rápakoltam a többi krémet. Elsimítottam a tetejét.
- Hûtõbe tettem. Kihûtöttem.
- Megtisztítottam a pisztáciát, durvára törtem, félretettem.
- Tálalás elõtt a torta tetejére szórtam.
Megjegyzés
- Bármilyen meglepõ, de a hozzáadott 2 ek méz bõven elég volt! Mindenkinek ízlett így.
Aki édesebben szereti az édességeket, tegyen hozzá többet.
- A pisztácia úgy lesz ütõs, ha ropog, ezért csak tálalás elõtt szórjuk rá.
- Vegetáriánusként agar-agart (alga) használok, aki akar használjon zselatint.
- Fogyasztás elõtt minimum 6 órával elõbb készítsük el. Alaposan hûtsük le.
- A krémközé szórt kakaópor jó ötlet volt :)A kertben ?
Az aranyvesszõ vendége :) |