Csokoládéfagylalt #1: a fõzött változat
sponsored links
Két dolog kell szerintem egy tökéletesen finom csokifagyihoz: kiváló minõségû csokoládé és valamilyen finom sófajta (pl. Maldon vagy fleur de sel), ami nagyon szépen kiemeli az ízeket. És ezt abszolút tapasztalatból mondom, ugyanis a múltkor véletlenül kihagytam a sót a csokifagyimból, és gondoltam, hogy majd utólag sózom a már kiszedett gömböt. Lényeg a lényeg, az elsõ adagnál elfelejtettem, a másodiknál már nem, és összekóstolva a kettõt tényleg lehet érezni, hogy ég és föld a különbség!
Ebben a posztban egy abszolút alap csokifagyi-receptet osztok meg: a klasszikus, fõzött tojásos-tejes-tejszínes alappal készült változatot, amelyet kakaóbabgrillázzsal turbóztam fel - nagyon jót tesz az a kis ropogósság a textúrájának!
Hozzávalók:
Fagyialap:
- 3 tojássárgája
- 40 g kókuszcukor (vagy barna nádcukor; ízlés szerint növelhetõ a mennyisége; illetve ha nem 100%-os csokoládét használunk, akkor csökkenthetõ)
- 25 g glükózszirup/akácméz
- 80 g lehetõleg 100%-os, kiváló minõségû csokoládé (nálam Szántó Tibor 100%-os étcsokoládé blendje forró csokoládéhoz)
- 250 g tej
- 200 g habtejszín
- jó nagy csipet Maldon só (vagy fleur de sel)
Kakaóbab-grillázs:
- 2 nagy ek. cukor
A tojássárgákat a kókuszcukorral és a glükózsziruppal/akácmézzel összekeverem, majd hozzáadom a tejet, és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besûrítem. Maghõmérõn mérve kb. 80-82 fokig melegítem, illetve akkor jó, amikor a tojásos-tejes keverék már határozottan bevonja a fakanalat, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, látszani fog a nyoma. Ekkor hozzáadom a csokoládét, és kézi habverõ segítségével egynemûvé keverem. Végül hozzákeverem a tejszínt és a Maldon sót is.A fagyialapot teljesen lehûtöm.
A kakaóbab-grillázshoz a cukrot karamellizálom. A karamellbe belekeverem a kakaóbabtöretet, majd kiterítem egy darab sütõpapírra, és hagyom kihûlni. Ekkor sodrófa vagy aprítógép segítségével durvára töröm.
A fagyialapot fagylaltgépben kihûtöm. A keverés végén adom csak hozzá a kakaóbab-grillázst. Ha nincs fagyigépünk, akkor jó félóránként keverjük át botmixerrel, hogy a képzõdõ jégkristályokat összetörjük, majd az utolsó átkeverés után adjuk hozzá a kakaóbab-grillázst.
***
És ha még tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket - márpedig miért ne szeretnénk - akkor készítsünk sós karamellszószt a kakaóbabgrillázsos csokifagyinkhoz!
A poszt utolsó három képét köszönöm Karsai-Diamant Líviának (fotós oldala: Photoszíntézis; Flickr-albuma itt), akivel egy nagyon jó hangulatú fagyis fotózáson ünnepeltük meg a majálist :)
Fotó: Karsai-Diamant Lívia - Photoszíntézis |
Hozzávalók:
- 100 g cukor
- 70 g habtejszín
- 20 g akácméz
- 30 g vaj
- fél kk. Maldon sópehely vagy fleur de sel
Fotó: Karsai-Diamant Lívia - Photoszíntézis |
A karamellszószhoz a hozzávalókat érdemes elõre kimérni és elõkészíteni, mert gyorsan kell dolgoznunk vele. A tejszínt forrásig melegítjük, majd melegen tartjuk. A cukrot egészen sötétborostyán színûre karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tûzrõl, és hozzáadjuk a mézet. Vigyázat, fröcskölhet! Ezután óvatosan hozzáadjuk a forró tejszínt is, és egynemûvé kavarjuk. Ha részben visszaszilárdul a tejszín adagolásakor a karamell, akkor visszatesszük a tûzre és kevergetve visszaolvasztjuk. Végül hozzáadjuk a vajat és a sót, majd szobahõmérsékletûre hûtjük. Tálaláskor a fagyi tetejére öntünk belõle egy-egy becsületes adagot.
Fotó: Karsai-Diamant Lívia - Photoszíntézis |