Csokoládé mousse-al töltött kosárkák
sponsored links
Ez a finomságot azok részére is bátran ajánlom, akik nem szeretnek sokat szöszmötölni a konyhában. Ez egy öszvér. A tészta receptjének alapötletét egy TV mûsorban láttam, de már átdolgoztam egy kicsit a saját ízlésemre. A mousse pedig mû. Az üzletben láttam, hogy az Oetker már ilyet is készít. Így nem kell csokit olvasztgatni, csak összekeverem a tejszínt a porral és készen van a csokihab. Az is igaz, hogy õk tejjel írták az elkészítést, de egy mousset tejszínnel illik elkészíteni.
Hozzávalók:
A kosárkákhoz (12 db):
- 10 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
- 15 dkg tönköly fehér liszt
- 1 tojás
- 5 dkg szoba hõmérsékletû vaj
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 ek citromlé
- 3 dkg nyírfacukor
- 1 dkg friss élesztõ (jó egy kevés porélesztõ is)
Tölteni:
- 4 ek juharszirup
- 2-3 ek nádcukor
- 1-2 ek fahéj
A mousse-hoz:
- 2,5 dl habtejszín
- 1 Oetker csokoládé mousse por
Díszítéshez:
- csokidarabok, csokitallér
- tetszõleges gyümölcs
Elkészítése:
A tésztához való alapanyagokat robotgépben néhány perc alatt összegyúrtam.Nem kell keleszteni. A tésztát kinyújtottam kb.40 x 25 cm nagyságú vékony lappá, melynek felületét bekentem juharsziruppal, megszórtam szerényen nádcukorral és meghintettem fahéjjal. A lapot feltekertem és 12 db egyenlõ részre levágtam. Pontosan úgy nézett ki, mint a fahéjas csiga. Ezt oldali szélével ellapítottam és nyújtófával kb. 12-12 cm átmérõjû körré nyújtottam. Az így nyert korongokat szilikon muffin formába tettem, belülre tettem a kapszlit, amit megtöltöttem sütõbabbal. / Valaha vettem egy zacskó szárazbabot, amit arra használok, hogy vakon süssem segítségükkel a tésztákat. Ez nehezékként szolgál, amikor nem szeretnénk, hogy felpuffadjon a tészta a sütéstõl, hanem sima felületet szeretnénk, akkor 10-15 percig így vakon sütjük, majd eltávolítjuk a babokat és a sütõpapírt, ami a tésztát védi a babtól és további 5 perc alatt tulajdonképpen megszárítjuk, hogy tölthetõ legyen./ Itt a vakon sütés 180 fokon 20 percig történt és még 2-3 percre visszatettem száradni, Ehhez a hosszabb sütéshez az is hozzájárult, hogy a szilikon formában tovább sülnek a tészták.Mikor mindevvel kész voltam, a tésztákat rácsra szedtem kihûlni. Közben a habbal foglalatoskodtam. A tejszínt a hûtõbõl vettem ki hozzá. Elkevertem benne a port és nagyjából 2 percig vertem habbá a robotgép segítségével.
Ekkor a kihûlt kosárkákat megtöltöttem a mousse-al és megszórtam csokicseppel, csokitallérokkal díszítettem, valamint egy-egy szem gyümölcsöt is tettem a tetejére. Ettõl ugyan ez még egy kalóriabomba.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.