Csokoládé Depresszió Torta

2017-09-16

sponsored links

Már a név is elkápráztat, ugye? Hát mivel lehet a depressziót kúrálni, idõszakosan, tünetileg? Egy kis csokival. Vagy egy kicsit több csokival. Ha nincs depresszió, akkor csak úgy csokival. 

Ennek a tortának a története valahogyan visszanyúlik a Nagy Gazdasági Világválsághoz, Egyesült Államok, 30-as évek. Nincs benne tojás és a pár kanál tejet is kicserélhetjük mandulatejre. A mostani verzióban. A recept egy nagyon csokis oldalról van, kicsit alakítva. Thanks a lot. 

Augusztusban készült elõször ez a torta, couchsurfing nyaraláskor, épp kifogyott otthon a tojás. 
Hozzávalók: 
    • 190 gr fehér liszt
    • 200 gr cukor (barna vagy fehér, akár eritrit is lehet, azzal is próbáltam)
    • 30 gr 20-22%-os holland kakaópor
    • 1/2 teáskanál só
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 1 teáskanál sütõpor
    • 1 teáskanál vanília esszencia
    • 1 teáskanál fehér ecet
    • 70 ml növényi olaj (kevésbé aromás étolaj is jó)
    • 240 ml víz                                                                                                                              a mázhoz
    • 30 gr olvasztott vaj
    • 35 gr 20-22%-os holland kakaópor
    • 125 gr porcukor (vagy eritrit)
    • 2 evõkanál tej vagy mandulatej
    • 1/4 teáskanál vanília esszencia


Elkészítés

Összekeverjük a lisztet, sót, cukrot, kakaóport, szódabikarbónát, sütõport egy keverõtálban. 

Egy másik tálban a vaníliát, ecetet, vizet és olajat. Hozzáadjuk a száraz összetevõkhöz és gépi mixer segítségével alaposan elkeverjük. Csomómentesre. 

20 x 20-as tepsit vagy kerek, csatos tortaformát veszünk, az alját kibéleljük papírral, az oldalát vajjal kenjük. Beleöntjük a tésztánkat . 

A sütõnket, ha légkeveréses, 175 C-ra állítjuk, tûpróbáig, 30-35 percig sütjük. Ha nem légkeveréses, akkor is megsütjük, de lehet kicsit rövidebben, mert az alja ilyenkor könnyebben odaéghet. 


A sütõbõl kivesszük és hagyjuk teljesen kihûlni.

A mázt nagyon egyszerûen elkészíthetjük. A vajat kis serpenyõben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a kakaóport. Közepes keverõtálba tesszük a krémet, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliát és tejet. Közepes sebességgel, kézi mixerrel krémesre, homogénre keverjük. 

Megkenjük a tortánk tetejét . Ha ezt követõen a torta hûtõbe kerül, az sem gond, így is jól szeletelhetõ marad a behûtött mázzal a tetején. Megosztjuk szeretteinkkel, barátainkkal. És ha számít, elmondhatjuk, hogy figyu, ebben nincs tojás és mégis süti :)




Folytats a blogon ... beastie-bistro.blogspot.com/2017/09/c...

sponsored links

Keres?s