CSOKOLÁDÉS MÁLNÁS ROLÁD
sponsored links
málnarolád |
A ribizli, eper és cseresznye dömping után, hatalmas örömömre megérkezett a málnaözön. Szerintem a málna az egyik legfinomabb gyümölcs és a saját termesztésûnek nincs párja.
Minden reggelemet a málnásban kezdem, lelegelem a legszebb szemeket-igazi boldogság. Nos, azért idõnként kimentek egy-egy adagot valami finomság elkészítéséhez.
Ez a rolád egy igazi telitalálat, rekord idõ alatt eltüntették. Valószínû nincs értelme egyet készíteni belõle, az a legjobb, ha azonnal kettõt teker belõle az ember.
Nálam került bele kevéske levendula, de aki nem szereti hagyja el nyugodtan.
csokoládés málnás rolád |
Hozzávalók
tészta
4 tojás
4 evõkanál liszt
1 evõkanál cukrozatlan kakaó
4 evõkanál cukor
2 evõkanál étolaj
1 csipet só
1 k.k. szódabikarbóna
málnakrém
25 dkg málna
2 evõkanál cukor
1/2 citrom leve
2,5 dl Hulala
25 dkg mascarpone
1/2 citrom reszelt héja
1 e.k. porcukor
2 evõkanál levendulaszirup
+15 dkg málna
1 k.k. levendula
5 dkg olvasztott étcsokoládé
Elkészítés
Elõször kezd a krémmel-elõre is elkészíthetõ.
A málnát tedd egy kis fazékba, adj hozzá kevéske cukrot és fél citrom levét. (a cukor mennyisége mindenki ízlésének megfelelõen alakítható. ez a málna mézédes, tehát 1 kanálnyi bõven elég volt hozzá)
Fõzd 2-3 percet, hogy egy kissé kezdjen szétesni, de nem kell szétfõzni, az a jó, ha darabos.
Hagyd lehûlni.
A mascarponét keverd el porcukorral és a reszelt citromhéjjal.
A habot verd keményre. Természetesen habtejszín a legtökéletesebb hozzá, de én most biztosra mentem, mert kemény krémre volt szükségem.
Keverd el a krémsajtot a felvert Hulalával, majd a lehûlt málnával. A málnát csak forgasd bele, nem kell teljesen elvegyíteni, legyen márványosan foltos. Ekkor szórj bele pár egész friss málnaszemet is.
A hûtõben pihentesd az elkészült krémet.
A 4 egész tojást verd fehéredésig a cukorral. Akkor jó, ha minden nagy buborék eltûnik belõle és kis csúcsok képzõdnek a habverõn, amikor kiveszed a habból-ajánlott géppel végezni ez a mûveletet.
A lisztet, sót, szódabikarbónát, kakaót vegyítsd el egymással.
Az étolajat dolgozd a habhoz, majd szitáld bele a lisztes keveréket.
Egy nagy tepsit bélelj ki sütõpapírral és simítsd bele a masszát.
Az elõmelegített 170 fokos légkeveréses sütõben 7-8 perc alatt süsd készre.
Akkor jó, ha óvatosan megnyomod a tetejét a tenyereddel és rugalmasságot érzel.
Még melegen tekerd fel egy konyharuha segítségével és hagy kihûlni.
A lehûlt piskótát tekerd ki, kend meg a krémmel és a hozzád közelebb esõ szélét rakd végig friss málnával. Innen indítsd a feltekerést.
A feltekert roládot vond be a maradék krémmel, rakd tele a tetejét friss málnával.
Az étcsokoládét egy k.k. étolajjal olvaszd fel vízgõz felett és egy kanál segítségével csorgasd a rolád tetejére.
A levendulavirágokkal szórd meg és a hûtõben hagyd 1-2 órát összeérni.
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog