CSOKOLÁDÉS KALÁCSKOSZORÚ TANGZHONG TECHNIKÁVAL
sponsored links
TangZhong csokoládés kalács |
Folyamatosan visszatérõ vendégem a tangZhong technika, ez már egy hosszú és tartós szerelem köztem és a tangzhong között.
Ez a koszorú ajándékba készült, a lányom egyik barátnõjének. Az õ kívánsága volt a csokoládés töltelék. Én jobban szeretem, ha kis csigáknak tekergetem, de most egy hatalmas csavart koszorú volt a kívánság.
A receptben szereplõ mennyiség 2 koszorúra elegendõ, de nálam 1 koszorú és több apró csiguci készült.
A blogon már szereplõ tangzhong kakaós csigáknál leírtakkal megegyezõ a készítése, csak a töltelék változott, szárított élesztõ helyett friss került bele és a formázásnál, a legvégén hosszában ketté vágtam és megcsavartam a tésztát.
A töltelék hihetetlenül finom lett, szerintem ízben magasan veri a kakaós változatot.
Szeletelésnél minden szelet más és más mintázatot mutat, szóval izgalmas, puha, bársonyos és nagyon, de nagyon finom.
Mindenképpen próbáljátok ki, vagy így, vagy csigaként.
Hozzávalók
TangZhong
5 dkg liszt
2,5 dl víz
Csokoládés töltelék
2 tojásfehérje
5 dkg liszt
2 dl tej
10 dkg étcsokoládé
10 dkg cukor
1 e.k. kakaó
1 e.k. vaníliakivonat
3 dkg vaj
Tészta
az elkészített tangzhong
70 dkg liszt
10 dkg cukor
1 k.k. só
2 tojássárgája
2,5 dkg élesztõ
2,3 dl. langyos víz
4 dkg tejpor
4 dkg vaj
1 tojás a lekenéshez
Elkészítés
Érdemes elolvasgatni a hasonló bejegyzéseimet, ott szerepelnek fázisfotók és részletesebb leírások errõl a módszerrõl.
Tanzhong
TangZhong |
Mérd ki az 5 dkg lisztet a 25 dkg vízzel
Egy kis lábasban keverd simára.
Tedd tûzre és folyamatos kevergetés közben kezd el fõzni, de ügyelve arra, hogy 65 fok fölé ne emelkedjen a hõmérséklete. Hõmérõ hiányában sem kell feladni, amikor fényes és sûrû masszává kezd összeállni, azonnal zárd e alatta a tüzet.
Hagyd, teljesen kihûlni. (elõzõ nap is elkészíthetõ)
Csokoládés réteg
csokoládés töltelék |
A két tojásfehérjét a liszttel és a cukorral keverd simára.
A tejet a kakaóval melegítsd össze.
Amikor elolvadt a kakaó, add hozzá a fehérjés keveréket. Mehet bele a vaníliapaszta, vagy kivonat, ha egyik sincs, akkor vaníliaaroma.
Folyamatosan kevergesd kis lángon, majd tördeld bele a jó minõségû étcsokoládét.
Addig kevergesd, amíg annyira besûrûsödik, hogy összeáll.
Az elkészült masszában keverd el a hideg vajat.
Kanalazd a sûrû pépet egy zacskóba, lapogasd téglalappá, helyezd egy tálcára, majd süllyeszd a hûtõbe, hogy megszilárduljon.
Tészta
tészta elsõ nyújtás |
Az élesztõt futtasd fel a langyos vízben, 1 k.k. cukor segítségével.
Mérd ki a lisztet -2 dekát vegyél ki, hogy legyen mivel alálisztezni.
Add a liszthez a sót, a tejport, a 2 tojássárgát, a cukrot, a vajat, a lehûtött tangzhongot és a felfuttatott élesztõt, majd gyúrd rugalmas tésztává.
Amennyiben nincs tejpor, akkor elhagyható.
Nagyon könnyen kezelhetõ tészta lesz majd a végeredmény.
Takard le, hagyd a duplájára kelni.
Összeállítás
koszorú sütés elõtt |
A kipihent, duplájára hízott tésztát fektesd egy enyhén lisztezett felületre és nyújtsd téglalappá.
Vedd elõ a kidermedt csokoládés téglalapot, vágd le a tetejérõl a nejlont és fordítsd a tészta közepére, majd húzd le a nejlont a másik oldaláról is.
A tészta végeit hajtogasd a csokoládéra, majd a tészta oldalait alaposan nyomogasd össze, nehogy kibújjon a töltelék.
Fordítsd el 90 fokkal, majd nyújtsd ki, megint hajtogasd középre, ismét nyújtsd ki. Majd hajtsd hosszában ketté és ismét nyújtsd ki. Egy hosszú csíkot kell kapnod. Amennyiben nagyon széles, megint hajtsd ketté hosszában. 15-20 cm széles csík legyen a végsõ.
Fázisfotókat itt találsz, egy régebbi bejegyzésben.
Ezt a csíkot, hosszában vágd ketté. Csavard el, majd két kilisztezett, esetleg sütõpapírral takart kerek tortaformákba fektesd le. Természetesen mind a két csíkkal ugyanezt kell tenni.
Az enyém azért lett kissé bénácska, mert a fele adagot csigáknak tekertem, majd a maradék tésztát feleztem, így két rövidebb csík adott ki egy koszorút, csak egymás raktam õket.
Felvert tojással kend le a tetejét. Pihentesd 15-20 percet.
A sütõt melegítsd elõ 175 fok légkeverésre.
Majd tedd a sütõbe és k.b. 30 perc alatt süsd pirosra. Tûpróba használata javasolt.
tangzhong csokoládés kalács |
Tangzhong csokis kalács |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
Keress a Facebookon is