Csokol?d?s kal?cs - Cozonac cu ciocolat?
sponsored links
Hozz?val?k 2
kal?cshoz: 70 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, 35 g friss ?leszt?, 2 toj?s
s?rg?ja, 10 dkg porcukor, 10 dkg puha vaj, f?l citrom reszelt h?ja, csipetnyi
s?, 10 dkg csokol?d?csepp, 2 dkg kand?rozott narancsh?j, 1 toj?s a ken?shez.
Elk?sz?t?se: A
lisztet egy t?lba szit?ljuk, k?zep?be ?ntj?k a tejet, belesz?rjuk a porcukrot,
belemorzsoljuk az ?leszt?t ?s 15 percig hagyjuk felfutni. Mikor felfutott
hozz?adjuk a citromh?jat, a s?t meg a toj?ss?rg?j?t, megdagasztjuk, majd
beledolgozzuk a puha vajat. K?zepesen l?gy t?szt?t kell kapjunk, a v?g?n
belegy?rjuk a narancsh?jat meg a csokol?d?cseppeket, majd f?li?val ?s konyharuh?val
letakarjuk, szobah?m?rs?kleten 40 percig kelni hagyjuk. A t?szt?t lisztezett
fel?letre bor?tjuk, lisztez?s n?lk?l ?tgy?rjuk ?s 6 egyforma r?szre osztjuk,
majd rudakk? sodorjuk ?s h?rmasfon?ssal k?t kal?csot fonunk. S?t?pap?rral
b?lelt tepsibe fektetj?k, 20 percig pihentetj?k, majd lekenj?k a felvert
toj?ssal ?s180 fokon 30-35 percig s?tj?k.
Cozonac cu
ciocolat?
Ingrediente
pentru 2 buc??i: 700 g f?in?, 350 ml lapte cald, 35 g drojdie proasp?t?, 2
g?lbenu?uri, 100 g zah?r pudr?, 100 g unt moale, 1 linguri?? coaj? ras? de
l?m?ie, un praf de sare, 100 g pastile
de ciocolat?, 20 g coaj? de portocal? confiat?, 1 ou pentru uns.
Prepararea:
Se cerne f?ina, se face un loc ?n mijloc, se toarn? laptele, se adaug? zah?rul
pudr? ?i drojdia, se amestec? ?i se las? la crescut. Dup? 10-15 minute se
adaug? coaja de l?m?ie, sarea ?i g?lbenu?urile, se fr?m?nt? aluatul, la final
se ?ncorporeaz? untul moale, pastilele de ciocolat? ?i coaja de portocal?. Se
acoper?, se las? la dospit 40 minute, dup? care se scoate pe plan?eta pres?rat?
cu f?in? ?i se ?mparte ?n 6 p?r?i egale. Aluaturile se ?ntind suluri, se
?mpletesc c?te 3 ?i se pun ?n t?vi tapetate cu h?rtie de copt. Se las? 20
minute la odihnit, dup? care se ung cu oul b?tut ?i se coc 30-35 minute la 180
grade.