Csokival töltött kalács Limara után
sponsored links
Limara az elmúlt néhány hétben több olyan kalácsról is írt, hogy húsvétkor komoly problémát okozott dönteni. Szerintem amúgy is általános probléma mindenhol a mazsola-é avagy nem mazsola, ha kalácsról van szó, de ha még bejön a képbe a csoki is...
Sikerült túlhígítanom, majd túlkelesztenem a tésztát, de az a része, ami még nem kelt túl, az viszont álomi lett, foszlós, laza szerkezetû: lassan talán megtanulok kelttésztát készíteni. Két éve próbálkozom vele, két egyforma tészta még nem született a kezem alatt, de bõszen olvasok és igyekszem érteni, mi hogyan mûködik a sikérszálak és élesztõgombák világában ;)
A túlhígított tésztát persze beliszteztem: így dagasztottam kvázi másfél kiló lisztbõl:
Lett egy szimpla fonott kalács, ami szépen a duplájára kelt még sütés közben, ez került a vendégek elé, majd a maradékot elcsomagoltam nekik az útra. Kép nem készült, pedig fonatos maradt, de már érkezésük után sült ki, nem gyõztem szeletelni, hûteni ...
Sikerült túlhígítanom, majd túlkelesztenem a tésztát, de az a része, ami még nem kelt túl, az viszont álomi lett, foszlós, laza szerkezetû: lassan talán megtanulok kelttésztát készíteni. Két éve próbálkozom vele, két egyforma tészta még nem született a kezem alatt, de bõszen olvasok és igyekszem érteni, mi hogyan mûködik a sikérszálak és élesztõgombák világában ;)
A túlhígított tésztát persze beliszteztem: így dagasztottam kvázi másfél kiló lisztbõl:
5 tojássárgája
2 tojásfehérje
durván 1,5 kg liszt
egy liternél kevesebb tej: amennyit felvett
6 dkg cukor
30 dkg olvasztott vaj
7 g Oetker élesztõpor, 11 g CBA élesztõpor (biztosra mentem : )
1 db dagasztás közben eltört fakanál (ezt végül kiszedtem)
Az élesztõport felfutattam habosra, mintha friss élesztõ volna és legalább egy fél órát dagasztottam egy nagy lábasban, Fakanál No.2 segítségével.