Csokival töltött kalács Limara után

2011-04-26

sponsored links

Limara az elmúlt néhány hétben több olyan kalácsról is írt, hogy húsvétkor komoly problémát okozott dönteni. Szerintem amúgy is általános probléma mindenhol a mazsola-é avagy nem mazsola, ha kalácsról van szó, de ha még bejön a képbe a csoki is...



Sikerült túlhígítanom, majd túlkelesztenem a tésztát, de az a része, ami még nem kelt túl, az viszont álomi lett, foszlós, laza szerkezetû: lassan talán megtanulok kelttésztát készíteni. Két éve próbálkozom vele, két egyforma tészta még nem született a kezem alatt, de bõszen olvasok és igyekszem érteni, mi hogyan mûködik a sikérszálak és élesztõgombák világában ;)
A túlhígított tésztát persze beliszteztem: így dagasztottam kvázi másfél kiló lisztbõl:

5 tojássárgája
2 tojásfehérje
durván 1,5 kg liszt
egy liternél kevesebb tej: amennyit felvett
6 dkg cukor
30 dkg olvasztott vaj
7 g Oetker élesztõpor, 11 g CBA élesztõpor (biztosra mentem : )
1 db dagasztás közben eltört fakanál (ezt végül kiszedtem)


Az élesztõport felfutattam habosra, mintha friss élesztõ volna és legalább egy fél órát dagasztottam egy nagy lábasban, Fakanál No.2 segítségével.

Lett egy szimpla fonott kalács, ami szépen a duplájára kelt még sütés közben, ez került a vendégek elé, majd a maradékot elcsomagoltam nekik az útra. Kép nem készült, pedig fonatos maradt, de már érkezésük után sült ki, nem gyõztem szeletelni, hûteni ...

Folytats a blogon ... szavaa.blogspot.com/2011/04/csokival-...

sponsored links

Keres?s