Csokitorta szülinapra
sponsored links
Csokitorta párizsi krémmel |
Az idõsebb fiam születésnapjára készítettem egy egszerû, gyors, de finom tortát. Csokitortát, mert nálunk a családban a csokitorta a favorit. ?? Szerintem a húsvéti asztalon is megállná a helyét.
Tészta hozzávalói:
6 tojás
20 deka kristálycukor
10 deka finomliszt
5 deka étkezési keményítõ
5 deka natúr kakaópor
1 csapott kiskanál õrölt fahéj
A tojások fehérjébõl a fele cukorral kemény habot vertem. A többi cukorral a tojássárgákat fehéredésig kevertem a gépi habverõ legnagyobb fokozatán. A lisztet, keményítõt, kakaóport és a fahéjat szárazon összekevertem. A tojáshabot apránként a cukros tojássárgájába forgattam, közben beleszitáltam a lisztes elegyet is óvatosan, csak fakanállal, hogy ne törjem nagyon össze a tojáshabot. Egy 23 centi átmérõjû kapcsos tortaforma alját sütõpapírral kibéleltem, beleöntöttem a masszát és 180 fokra elõmelegített sütõben 30 perc alatt megsütöttem - végeztem tûpróbát.
Rácson hagytam kihûlni.
A piskóta Hargitai György mesterszakács receptje.
Krém - párizsi krém:
3 deci állati eredetû habtejszín
30 deka cukor
40 deka vaj
15 deka natúr kakaópor
2 szem tonkabab(elhagyható)
A tejszínt a cukorral forrni tettem, kevergettem, s forrás után addig fõztem, míg a két ujjam közt szálat tudtam húzni. Akkor mérsékeltem a tüzet és beleadtam a hideg vajat, valamint a kakaóport, és kevergettem, míg kicsit sûrûsödött és szép síma lett. A tûzrõl levéve kihûtöttem, és egy éjszakára hûtõbe tettem. Másnap elektromos habverõ legmagasabb fokiozatán jól felhabosítpttam - ilyenkor kicsit világosodik a színe is.
A tortalapot háromba vágtam, és a krémet úgy osztottam el, hogy kívülis ezzel kentem körbe a tortát.
Tortafésûvel kicsit meghúzgáltam, és mivel most különösebb díszítésre nem volt idõm, csak olvasztott csokiból csináltam 45 darab kis csokiszívet, amivel körberaktam, meg a tetejét is körbe.
A piskóta miatt kicsit aggódtam, mert töménynek találtam, de betöltve megfelelõ volt.
Az ünnepelt a tortával |
Finom volt |