Csokitorta pillecukor mázzal (tej és tojásmentes torta, tejmentes máz)
sponsored links
Abban szerintem sokan egyetértünk, hogy az otthon készített édességek sokkal finomabbak a gyári, vagy akár cukrászdai társaiknál. Azt sem vitathatjuk, hogy ha fehér liszt helyett teljes kiõrlésût használunk, vagy fehér kristálycukor helyett nyírfacukrot (arról ne beszéljünk, hogy nem használunk tejet vagy tojást, mert ezt mi kényszerbõl tesszük, de állítólag ezek sem feltétlenül egészségesek), akkor egészségesebb desszertet gyártottunk, mint a bolti. De vajon anyagilag hogy néz ki egy ilyen süti ha jó minõségû, és ennél fogva drága alapanyagokból készítjük? Ehhez a tortához elhasználtam 1 kg nyírfa cukrot (a fele a mázhoz kellett), ami 2300 forintba került. Használtam hozzá 2 liter rizstejet, ami 1100 forint volt (Müller saját márkás). Teljes kiõrlésû bio liszt is került bele, amibõl 500 forintba kerül egy kilónyi (4 bögrényi kellett, most hirtelen nem tudom, ezt forintosítani). Ezen kívül kellett hozzá még kakaópor, és sütõpor, meg kevés vanília. Ha mindent beleszámítok sem került az egész többe, mint 4000 forint, és ebbõl egy 30x40 centiméteres torta lett, ami szerintem legalább 15 szeletnek felel meg, azaz egy szelet torta a legdrágább alapanyagok felhasználásával sem került többe 260 forintnál. Szóval, drága vagy sem egészséges alapanyagokat használni ?
A piskóta és a krém nem tartalmaz sem tejet, sem tojást, a mázban azonban van tojásfehérje. A nagymamám születésnapjára készült. A piskóta receptjét itt már leírtam. Most egy ...