Csokis torta
sponsored links
Hozzávalók:(240 ml-es poharat használtam mértéknek) - a tortaforma 26 cm-es
5 egész tojás
1 pohár barnacukor
1 pohár olaj
1 pohár instant kakaó (Granko)
1 pohár rétesliszt (én tönkölybúzalisztet használtam most)
1 csomag sütõpor
A krémhez:
250 ml tejszín (33%-os)
250 g Milka tejcsoki
+ baracklekvár (kb. 300 -350 ml-es üveggel használtam fel)
+ 2 dl feketekávé (instant kávéból készítettem, 3 teáskanálnyit tettem a 2 dl-hez)
A tortaforma alját kikentem margarínnal, majd kiszórtam liszttel (csak a forma alját, oldalát nem!)
A sütõt bekapcsoltam 180 fokra légkeverésre.
A lisztet, sütõport és az instant kakaóport szárazon összekevertem.
Az egész tojásokat a cukorral géppel elkezdtem verni. Mikor már szép sûrû, habos volt,hozzácsorgattam lassan az olajat is. Azután hozzákevertem a lisztes keveréket is. A masszát beleöntöttem a tortaformába, majd az elõmelegített sütõbe toltam és kb. 45 perc alatt megsütöttem - légkeverésen (tûpróbával ellenõriztem, hogy a közepe is átsült). Ha kész, a tortaformában hagytam kihûlni.
Addig elkészítettem a krémet: A tejszínt egy lábaskában felmelegítettem, forralni nem szabad, mikor már meleg volt, beletettem a felkockázott tejcsokit, és kevergetve hagytam elolvadni benne. Ezután levettem a tûzrõl, hagytam jól lehûteni.
Amikor a tortalap kihûlt, késsel a forma premén húzva eltávolítottam a tésztát a formától, majd levettem a premet. A tortalapot két lapra vágtam. A felsõ lapot félretettem. A tortaperemet visszatettem a forma aljára. Most az alsó lapot meglocsoltam a kihûlt kávé felével, megkentem jó vastagon baracklekvárral, rátettem a felsõ lapot. Annak a tetejét egy kis késsel több helyen megszurkáltam, hogy a kávét jobban beszívhassa. A maradék kávét egyenletesen rálocsoltam, majd ezt is megkentem baracklekvárral.
A jól lehûtött csokis tejszínt habbá vertem, majd rákentem a tortára. Egy kis reszelt étcsokival díszítettem. Jól lehûtve (egy éjszakát a legjobb) szeleteljük.
A recept innen, nagyon kicsit módosítottam rajta.