Csokis sûrített tej, kevesebb kalóriával
sponsored links
Nos, hosszas hallgatásom után 2013 elsõ receptje mi is lehetne a blogon, ha nem valami nyalánkság?
Amikor két évvel ezelõtt elõször találkoztam a sûrített tej receptjével, megdöbbentem azon, hogy a neten keringõk közül a legsûrûbben elõforduló recept fél liter tejhez 65 dkg cukrot ír. Soha nem próbáltam ennyi cukorral, mert szerintem ez nem sûrített tej, hanem sûrített cukor némi tejjel. A recept 10 perc fõzést ír, ami alatt a tej véletlenül sem sûrûsödik be, a sûrûségét az irdatlan mennyiségû cukortól kapja.
Én az elsõ pillanattól kezdve 15 dkg cukrot tettem egy egész liter tejhez, és higgyétek el, ennyitõl is éppen elég édes lesz. Kezdetben vajat és tejszínt is tettem hozzá, de rájöttem, hogy teljesen felesleges, fõleg ha elég magas zsírtartalmú tejet használunk. Amennyiben kicsit alacsonyabb (mondjuk 2,8%) a tej zsírtartalma egy liter tejhez egy deciliter tejszínt tehetünk, de vajra igazán semmi szükség.
Az elkészítés kicsit hosszadalmasnak tûnhet, de a munka fél perc mindössze. Annyi a dolgunk, hogy a tejbe belekeverjük a cukrot, és takaréklángon feltesszük fõni. Hagyjuk fõddögélni addig, amíg az egy liter tejünkbõl kb. fél liter marad. Ez úgy másfél-két órát vesz igénybe. Ezidõ alatt semmit nem kell tenni vele, csak néha odapillantani. Akkor tökéletes, amikor a tej ...