Csokis rizspuding
sponsored links
Az egyik kedvenc desszertem ez az indiai rizspuding. Csak most csokoládés édességre vágytam... Azért is szeretem a tejberizst, mert a világ legegyszerûbb nyalánksága. Persze a "magyaros típust" sosem szerettem, mert mindenki túl szárazra, sûrûre fõzte, és az nem olyan jó. Akkor finom, ha lágy és krémes, mint az olasz rizotto.
Hozzávalók 6 pohárhoz:
6 dl víz
6 dl tej
15 dkg kerekszemû rizs
25 dkg kristálycukor
3 dkg sötét holland kakaópor
3 csipet só
2 dkg vaj
A tej és víz keverékében tegyük fel fõni a rizst a sóval. (Ne mossuk meg a rizst, hogy a keményítõ rajta maradhasson.) Forrásig kevergessük, hogy ne ragadjon le az alja, forrás után pedig tegyük kis lángra és fõzzük a rizs puhulásáig, ami kb. 20 perc. Majd fõzzük még egy keveset, amíg a leve kissé besûrûsödik (néha-néha keverjünk rajta egyet), ekkor adjuk hozzá az átszitált kakaóport és a cukrot is. Fõzzük addig, míg sûrû buborékokat pöfföget, és a kanálról lecsusszant falatka megmarad a tejberizstenger tetején, kis buckát képezve. Vegyük le a tûzrõl és keverjük hozzá a vajat, hogy szép fénye is legyen. Hagyjuk a lábosban kihûlni, majd adagoljuk poharakba, a tetejükre tegyünk folpackot és tegyük hûtõszekrénybe pár órára.
Az össz fõzési idõ körülbelül 40 perc.
Kínálhatjuk tejszínhabfelhõkkel is, de önmagában is tökéletes.
Tipp: Még krémesebb lesz, ha 25 dkg mascarponét is belekeverünk kihûlés után. Vagy fellazíthatjuk 2 dl felvert tejszínnel is, ha túl sûrûre sikerülne fõznünk.
Ha valaki rajong a fahéjért, készítheti kakaó helyett ezzel az illatos fûszerrel is.