Csokis Opera Esterházy beütéssel
sponsored links
És akkor a meglepetés, ami megint csak süti (bocs, ha másra számítottatok), vagyis a csíkosak csíkosa, aminek elõtanulmányaként a többi csíkos süti is elkészülhetett.
A dekadens francia Opera, a klasszikus, amit sokáig csak Clichy-nek neveztek alkotójáról, aki 1903-ban megalkotta ezt a kávés-csokis költeményt. (na idáig inkább dobos, mint esterházy...)
A tortát mégsem Clichy, sokkal inkább a párizsi Dalloyau cukrászda tette népszerûvé, mely a csíkos alkotás átkeresztelésérõl is gondoskodott. A süticsecsebecsét a Párizsi Operaház után nevezték el nemes egyszerûséggel Operának. A név varázsa nem kis mértékben járult hozzá, hogy a torta Dalloyau-s változata felettébb közkedvelt lett, azóta, nagyjából ahány francia cuki, annyi opera remake.
Ha valaki, Sadaharu Aoki kiváltképp élen jár a réteges süti színpompás változatainak elõállításában. A japán származású cukrászmester szívesen ötvözi a kultúrákat, így a fekete szezámkrémes, citrusos, wasabis költemények sem idegenek tõle.
A választásom a csokis változatra esett (az inspiráló kép és a történeti anyag forrása: itt - egyébként a Paris Breakfast blog bemutatása is megérne/megérdemelne egy külön posztot).
Számomra meglepõ módon az eredmény mégsem lett tökéletes, a cukorment étcsokival (Ritter) dúsított ...