Csokis-málnás kalács
sponsored links
Pár napja a piacon sétálgattam, nézegettem a bõséges kínálatot. A málnán mindig megakadt a szemem, tudtam, hogy dolgunk lesz még egymással, vagyis, nem csak simán megesszük, hanem sütés lesz vele. Mire hazatekertem nagyjából össze is állt a fejemben egy kalács képe, éreztem az illatát is, és az ízét is.
Gondolatban a málnát csokoládéval párosítottam és kalácstésztába töltöttem, méghozzá a csodás habcsókos kalácsba. Láttam magam elõtt ahogy foszlós, a tojáshabtól különösen krémes állagú kalács belsejében olvadozik a csokoládé, rotyog a málna. Éreztem a csokoládé és a málna elegyének csodás illatát. Egyszóval, sütnöm kellett....
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk. só
- 3 ek. cukor
- kb. 3 dl tej
- 3 tojássárgája
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg friss élesztõ
Töltelék:
- 3 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 1 tk. vanília kivonat
- 20-25 dkg málna
- 125 g 80 %-os étcsokoládé
Dagasztógép táljába morzsoljuk az élesztõt, hozzáadjuk a cukrot és a meglangyosított tejet, amibõl 2-3 evõkanálnyit visszatartunk. Egy habverõvel vagy spatulával alaposan elkeverjük. Beletesszük a tojások sárgáját is, majd az átszitált lisztet, a sót és a puha vajat is. A gép alacsony fokozatán dagasztani kezdünk, 3-4 perc múlva magasabb fokozatra kapcsolunk és további 8-10 perc alatt szép fényes, puha tésztát dagasztunk. Ha szükséges, közben hozzáadjuk a visszatartott tejet.
A bedagasztott tésztát fedeles kelesztõtálba tesszük és 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
Amikor a tésztánk megkelt a tojások fehérjébõl a cukorral egy csipet sóval sûrû, fényes habot verünk. A végén hozzáadjuk a vanília kivonatot is.
Belisztezzük a deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Körülbelül 50-55 cm x 30-35 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belõle. Rákenjük a tojáshabot úgy, hogy az egyik hosszabb oldalánál 2-3 cm széles csík szabadon maradjon. Így könnyebb lesz feltekerni.
A tojáshabra szórjuk az apró kockára aprított jó minûségû étcsokoládét, majd elosztjuk rajta a málnát is.
Kibélelünk sütõpapírral egy mély kenyérsütõformát ( 30 cm x 15 cm x 10 cm nagyságú).
A tésztát a szélesebb oldalától kezdve óvatosan feltekerjük, a szabadon hagyott tészta szél kerüljön alulra.
A feltekert tésztát hat egyforma darabba vágjuk. Az elõkészíett dobozformába állítjuk õket.
A kalácsot kb. 30 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a sütõt elõmelegítjük 170 fokra.
A megkelt tésztát az elõmelegített sütõbe toljuk és 50 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütõbõl kivesszük és a dobozt rácsra állítjuk, a kalácsot 5-10 percig még a formában hagyjuk, csak ezután emeljük óvatosan a rácsra.
Ezután türelmesen várunk, amíg legalább langyosra hûl. Bizton állítom, hogy ez a legnehezebb rész....
Ha nincs ilyen mély, széles dobozformánk, semmi probléma. A feltekert tésztát kb. 3 ujjnyi széles darabokra vágjuk, majd a csigákat egymás mellé egy tepsibe fektetjük. Újrakelesztjük, majd 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
A málnát tetszés szerint más gyümölcsre cserélhetjük.