Csokis mákos krémes - paleo

2014-03-29

sponsored links






Az eredeti recept innen, nem paleos, ezt régebben már megsütöttem, isteni finom, nagyon egyszerû volt paleosítani, és nagyon finom lett így is. Ez sem túl bonyolult süti, és mákimádóknak, mint, én, kötelezõ:) Annyit tettem hozzá, hogy krém alá még egy vékony réteg áfonyalekvárt tettem. Tudom, én mindenbe áfonyát teszek, nem tehetek róla, imádom:) de egész nyugodtan ki lehet hagyni. A piskóta az alján nem sikerült valami jól, látványra, de ezt ne vegyétek figyelembe, ízre nagyon finom lett. Sokan kérdezték melyik az a csoki, ami tej cukor és szójamentes. Sokféle van persze, én legtöbbször Plamil csokit veszek, az nagyon jó, Magyarországon is kapható, sajnos nem olcsó.

Hozzávalók egy 19×32 cm-es tepsihez:
A tésztához:
3 tojás
8 dkg erythritol por alakú
0,25 dl kókusztej
10 dkg darált mák
5 dkg nyílgyökérpor
3/4 cs sütõpor

A krémhez:
2 dl kókusztej
2 tk. szentjánoskenyérmag liszt, amit a paleo tejbegríznél használok, nem karobpor
1 tk. vanília kivonat
10 dkg darált mák
3 ek. kókuszvaj
8 dkg erythritol por alakú
+
2,5 dl kókuszkrém felverve 
+ 2-3 dl áfonya lekvár (cukormentes)

A csokimázhoz:
5 dkg étcsoki (tej és cukormentes)
5 dkg kókuszvaj
1 ek.. evõkanál kakaópor
kevés erythritol (ízlés szerint, de el is maradhat)

A tojásokat külön választottam, a sárgákat habosra kevertem a por alakú erythritollal, majd hozzáadtam a kókusztejet is, elkevertem. A száraz hozzávalókat elvegyítettem. A tojás fehérjéket kemény habbá vertem, ezt összeforgattam a habos masszával, beleforgattam a száraz hozzávalókat. Egy 18 x 28-as tepsit használtam, kibéleltem sütõpapírral, belesimítottam a masszát. 180 fokos elõmelegített sütõben kb. 18-20 perc alatt megsült. Valamiért egy kis tojássárgája kivált a tésztában, de ez csak esztétikai hiba, az íze nagyon finom volt így is. Legközelebb csak úgy készítem majd, ahogyan én szoktam a piskótát, a tojásokat egyben keverem habosra. A krémhez a szentjánoskenyérmag lisztet és a mákot simára kevertem a kókusztejjel, felforraltam, folyamatos keverés közben besûrítettem, hûlés közben még keményedik az állaga. Amikor készen volt, belekevertem a vanília kivonatot, az édesítõt és kókuszvajat, simára kevertem, hagytam kihûlni, de közben többször átkevertem. A kókuszkrémet, amit elõtte egy éjszakára kinyitva a hûtõbe tettem, felvertem, majd lazán összeforgattam a mákos krémmel. A kihûlt tészta tetejére kentem az áfonyalekvárt, erre simítottam rá a mákos krémet, ez lehetett volna több is, legközelebb ebbõl is többet fogok készíteni. A szentjánoskenyérmag liszt kapható Magyarországon is, nem azonos a karobporral, én ebbõl készítem a paleo tejbegrízt, itt meg lehet nézni hogyan. Talán útifûmaghéj is használható helyette, de szerintem ez sokkal finomabb így, érdemes beszerezni, mert nagyon kevés kell belõle egyszerre, iszonyú nagy a folyadékfelvevõ képessége. A megkent tésztát a hûtõbe tettem, hogy a krém teljesen megszilárduljon, majd elkészítettem a bevonatot. A csokit felolvasztottam a kókuszvajjal, belekevertem a kakaóport és kevés édesítõt, habverõvel simára kevertem és ezt simítottam a krém tetejére. Visszatettem a hûtõbe megdermedni, teljes dermedés után szinte lehetetlen volt törés nélkül felvágni, pedig melegített kést használtam, ezért még mielõtt a máz teljesen megdermed, érdemes felvágni a mázat szeletekre, így könnyebb lesz majd szépen szeletelni. Szerintünk nagyon finom és nagyon mákos.






 Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)


Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/03...

sponsored links

Keres?s