CSOKIS-MÁKOS COPFOS KIFLI

2014-03-16

sponsored links
















Olyan jó volt már az a napsütéses szép idõ, erre bejött ez a zord, borongós és hideg hétvége... Remélem nem tart sokáig és újra a verõfényé lesz majd a fõszerep. Addig is, hogy ne legyen komor a kedvünk, sütöttem pár mosolygós kiflit. Ez egy új formázási technika, amit egy horvát oldalról mentettem el egyszer. A tésztája az én megszokott olajos kelt tésztám, a tölteléke pedig egy kis csokival dúsított mákos krém, amit szintén egy kiflimbe szoktam tölteni. Ez a tészta nem ropog, inkább amolyan foszlós féle, de kétségkívül nagyon finom. A tölteléket pedig lehet variálni: dió, túró, lekvár vagy ha kevesebb cukrot teszünk a tésztába, akkor lehet sós is: sajtos, sonkás, szalámis vagy éppen húsos ízû. Mivel már rég volt, így most mákkal készült...


Hozzávalók 10 kiflihez: 1/2 kg átszitált liszt, 1 tojás, 4 evõkanál olaj, 225 gr. langyos tej, 1/2 kocka friss élesztõ, 1/2 mokkáskanál só, 4 evõkanál cukor. Töltelék: 20 dkg darát mák, 8 evõkanál forró tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1/2 bio citrom reszelt héja, 4-5 evõkanál porcukor, 1/2 tábla olvasztott keserû csokoládé.


Az élesztõt egy kevés cukros-mekeg tejben felfuttatjuk, a tojást felverjük és elfelezzük, majd a többi hozzávalóval együtt, rugalmas kelt tésztát dagasztunk. Letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Míg kel a tészta addig elkészítjük a tölteléket. A darált mákot tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd leöntjük a forró tejjel. Sûrû krémet keverünk belõle. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és elosztjuk 10 darabra. Minden darabka tésztát, nyelv alakúra kinyújtjuk / kb. 25 cm /, majd az alsó részénél két metszést ejtünk rajta. Az így kapott három tésztaszárat befonjuk. A tészta felsõ részére tölteléket teszünk, majd feltekerjük kiflire. A fonott rész csücske alul legyen, így a copf szépen ráfekszik majd a kifli tetejére.






A kész kifliket sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és a megmaradt fél felvert tojással lekenjük. A fonásokra szórunk egy kevés mákszemet, majd mehetnek az elõmelegített forró sütõbe sülni. 180-200 C-on, kb. 20- 25 perc alatt szép pirosra megsütjük a copfos kifliket. Forró kakaóval tálaljuk.








Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s