Csokis mandulás panettone karácsonyra
sponsored links
Igen, tudom, hogy már január van, és a fát is bontottuk, de lesz még hó karácsonykor. Ráadásul most is esik. Ez a sütemény igazi olasz karácsonyi finomság, szárított gyümölcsökkel magvakkal kevert kalács. Vonzódom az olasz konyhához, a hagyomány mellett mindig tud újat mutatni nekem. Mivel a tél kezdetén már elkezdik árusítani az üzletek, amikor olyan üzletben járunk, szoktam szerezni egy-két dobozzal. Most itthon is kipróbáltam, mert túl hamar elfogyott az adag.
Szóval ha egy kis kuckózásra, melegségre vágyunk, ne habozzunk újrasütni ezt az óriásira növõ kalácsot. Kell hozzá egy kis forma, és egy adag sütõpapír, amit szépen beletekergetünk, hajtogatunk a formába, megmagasítva ezzel az oldalfalát.
Hozzávalók egy 16 cm-es formához:
50 dkg liszt
25 dkg puha vaj
10 dkg nádcukor
5 tojás
1 ek vaníliakivonat
1 narancs reszelt héja
1/2 dl langyos tej
5 dkg friss élesztõ
1/2 dl rum
10 dkg étcsokoládé
5 dkg szeletelt mandula
5 dkg mazsola és 5 dkg aranymazsola is kellene bele, de mivel csak én szeretem a családban, most ez kimarad, helyette szórtam apróra vágott aszalt szilvát és vörösáfonyát.
A picit megcukrozott tejben megfuttatom az élesztõt, a vajat kikeverem a cukor másik felével, a vaníliával és a finomra reszelt narancshéjjal. Folyamatosan keverve, egyesével hozzáadom a tojásokat és az egészet belekeverem a lisztbe. Én innentõl kezdve géppel dagasztottam, majd duplájára kelesztettem, persze mûködik kézzel is. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrom, a rumba áztatott mazsolát, mandulát és csokit hozzágyúrom, és beleteszem a kibélelt, megmagasított formába. Ott még pihenget 1 órát, majd 180 fokos sütõben egy-másfél órát sütöm. Tényleg óriásira nõ, ezért a sütõ aljába érdemes tenni.
Eredeti recept innen, Köszi szépen Katucikonyha!
Eredeti recept innen, Köszi szépen Katucikonyha!