Csokis láva tortácska málnával - paleo

2014-03-14

sponsored links









Hétközben nem szoktam ilyeneket készíteni, de nem tudtam kiverni a fejembõl valamilyen csokis desszertre vágytam. Ezeket a helyes kis csokis mini tortákat készítettem, nagyon egyszerû és gyors recept, pár perccel elõbb kellett volna kivenni, csak elfelejtettem beállítani a konyhai órámat, így is picit folyós és szaftos a belseje, de folyósabbra terveztem, majd legközelebb, mert lesz legközelebb. Jönnek a friss bogyósok hamarosan, igaz itt mindig lehet kapni, kivételesen nem áfonyát vettem hozzá, hanem málnát. Sokan azt gondolják, hogy a magas kakaótartalmú étcsoki az paleo, pedig nem, mindegyik tartalmaz cukrot, tejet és szójalecitint, mégha csak kis mennyiségben is. Elég nehéz olyat találni, amiben semmi nincs és bizony méregdárga.

Hozzávalók:
3 tojás
2 tojássárgája
3 ek. erythritol (por alakú, ízlés szerint lehet több is)
csipet só
5 dkg kókuszvaj
15 dkg étcsoki min.70% kakaótartalmú (cukor, tej és szója mentes)
1 nagy ek. cukrozatlan kakaópor
3 ek. mandula liszt
+
kókuszvaj a formák kenéséhez
málna vagy más friss gyümölcs a tálaláshoz, esetleg gyümölcsszósz

Az egész tojásokat és a tojássárgákat az édesítõvel habosra kevertem, kb. 3-4 percig. A csokit és a kókuszvajat vízgõz felett megolvasztottam, amikor már langyosra hûlt, akkor hozzákevertem a tojáshabhoz. Beleszitáltam a kakaóport és a mandula lisztet, lazán összeforgattam. 5 szufléformát kikentem kókuszvajjal, elosztottam bennük a masszát. Egy magasabb falú tepsire állítottam a formákat, félig felöntöttem a tepsit forró vízzel, elõmelegített 210 fokos sütõbe tettem. Úgy gondoltam 15 perc kell neki kb. Akkor jó, amikor a szélén már látszik, hogy megsült, kezd elválni a forma falától, ilyenkor belül még folyós. Én nem figyeltem pontosan az idõt, 1-2 percel késõbb vettem ki, még mindig folyós volt, de nem tökéletes. Nagyon óvatosan kell õket kivenni, a forró vízzel telt tepsi nagyon veszélyes, ezt tapasztalatból mondom. Konyhai kesztyûbe fogtam meg egyenként a formákat, késsel körbevágtam a kis tortákat, hogy teljesen elváljon az edény falától, majd óvatosan tányérra borítottam. Mindegyik kijött egyben és könnyen. Friss málnával tálaltam, jó lett volna még egy kis felvert kókusztejszín is hozzá. Ez olyan egyszerû kis desszert és mégis lehet villantani vele, akár ünnepi menü részeként, vendégeket várva.




Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)


Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/03...

sponsored links

Keres?s