Csokis-epres torta (cukormentes, nyers)
sponsored links
Hosszú félig meddig külsõ kényszer-szünet (a technika sorozatban felbukkanó csínjai) után egy "költeménnyel" jelentkezem. A torta szintén megrendelésre készült. Mondhatni, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Sem nyírfa-, sem iparilag elõállított gyümölcs-, sem kókuszvirág cukrot, sem mézet. Tulajdonképpen nyers kategóriába tehetõ, bár a zabpehely készítési eljárás miatt kicsit mégis tétovázva írom le, hogy nyers. Vitaminbank szerint: "A gabonapelyheket gõzöléssel és hengerek közötti lapítással állítják elõ, legtöbbször a teljes gabonaszembõl, ezért az egész gabonaszem összes tápanyagait tartalmazzák. Biológiai értékük jelentõs. A zabot, az árpát, a hajdinát, és a kölest hántolják pelyhesítés elõtt, a búza és a rozs azonban héjasan pelyhesíthetõ." Nyers vagy sem a képen szereplõ gyönyörûség, meg kell hagyni, nem csak kinézetre kívánatos. Viszont elõnye, hogy tömény édesség, így nem nagyon lehet sokat enni belõle. Másik elõnye, hogy gyorsan kész. Arról nem beszélve, hogy jönnek a meleg nyári napok, amikor a sütõt nem szívesen kapcsoljuk be, akár más gyümölccsel díszítve is elkészíthetjük, ajándékba, hétvégi desszertnek, vendégváró falatnak.
A torta-alap receptje:
Hozzávalók:
- 1/2 kg darált zabpehely
- 15-20 dkg kókuszreszelék
- víz
- 3 érett banán
Elkészítés:
A zabpelyhet és az enyhén megpirított kókuszreszeléket egy tálban összekeverjük, villával szétnyomkodott banánt keverünk hozzá, és annyi vizet öntünk rá, hogy az egészbõl egy nagy gömböcöt, egy golyót tudjunk gyúrni. Frissen tartó fóliával egy nagyobb tortaformát kibélelünk (a fólia nagyobb legyen, mint a forma, a magasabb peremét is érje) és a zabpelyhes alapot beleformázzuk. Jól belenyomkodjuk. Az alábbi csokikrémet elkenjük rajta, majd ötletünk szerint dekoráljuk. Ahogy a képen is látható, eper került a tetejére.
A csokikrém receptje:
Hozzávalók:
- 2 db érett nagy avokádó
- 2-3 dkg karobpor (mivel megrendelésre készült, kakaót használtam - abból több kell -, bár a karob egészségesebb)
- 5 dkg kókuszolaj
- 12-14 dkg datolya, meleg vízben áztatva legalább fél óráig
- 1 csipet tengeri só
Elkészítés:
Vegyük elõ a turmixgépet (vagy egy erõs aprítógépet) és a fentieket mindet, ebben a sorrendben tegyük bele. Indítsuk el, és hamarosan látni fogjuk hogy milyen fantasztikus krémet kapunk végeredménynek. Olyan krémet, mint a csokitorták csokikrémje. A kész krémet egyszerûen elkenjük a zabpehelybõl készült tésztán, ennek a tetejére jöhetnek az eperszemek. Hûtõben tároljuk tálalásig. Tálalás elõtt a fóliával kiemeljük a formából, lehúzzuk alóla a fóliát, az oldalát reszelt (elõtte megmosott) narancshéjjal szórjuk meg. Egy szép tálcára téve tálalhatjuk is. Nagyon kiadós torta olyan értelemben, hogy nem sokat bír az ember belõle enni még akkor sem, ha édességfüggõ.