Csokis-diós-almás fonott kalács

2014-03-16

sponsored links

Különleges kalács, különleges alkalmakra. Az elkészítése kissé idõigényes, háromféle töltelékkel készül és hatalmas adag lesz belõle. Egy nagyobb családi vagy baráti összejövetelre tökéletes, mindenki szeretni fogja. Nagyon finom, lágy és puha a tésztája és ahogy a háromféle töltelék íze egy szeletbe kerül... Nem lehet abbahagyni az evését!


Anyukámnak van egy Bódi Margó szakácskönyve, méghozzá Az én ízvilágom címû. A könyv ajánlóját Sági Szilárd írta, idézek belõle:

"... Semmiképpen ne vegye a kezébe ezt a könyvet az, aki csak azért eszik, hogy ne legyen éhes. (...) Azonban azoknak akik azért esznek, mert szeretik jól érezni magukat és idõt szánnak nemcsak a fõzésre, hanem az evésre is, szinte kötelezõ ez a mû a szakácskönyves polcra.
Margó fõztje, nekem elhihetik, meggyõzõ.(...) Színesen, bõségesen fõz, úgy hogy az is élvezetet találjon benne, aki készíti és az is, aki eszik belõle.(...) Ha valaki már tud fõzni, akkor neki azért érdemes alaposan átnézni, hogy megtudja, hogyan lesz romás a magyar konyha, magyaros a roma konyha. (...)"

Én átnéztem a szakácskönyvet és megállapítottam, hogy tele van ínycsiklandó étellel, süteménnyel, gyönyörû képekkel, élettörténetekkel és részletes leírásokkal. És minden egyes recept óriási adaghoz tartalmaz hozzávalókat.


Ez a kalács szerintem 8-10 fõnek elegendõ, ha nem többnek. A hozzávalókat a könyvbõl másolom ki, ha valaki soknak találja, akkor érdemes megfelezni a mennyiségeket.

Hozzávalók a tésztához:
- 1,5 kg liszt
- 5 dkg élesztõ
- 1 csomag sütõpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 doboz tejföl (szerintem a 150 vagy 175 g-os)
- 1 liter tej
- 3 tojás sárgája (+ a végén a kenéshez fehérje)
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- csipetnyi só

A tejbõl kb. 2 dl-t egy pohárba öntünk, hozzákeverünk egy kanálnyi cukrot és meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztõt és felfuttatjuk benne.

Egy jó nagy tálba beletesszük a lisztet, hozzáadjuk a csipetnyi sót, sütõport, tojások sárgáját, a lágy margarint, tejfölt, vaníliás cukrot, cukrot. Beleöntjük az élesztõs tejet és a megmelegített üres tejet is. Összedolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Ha szükséges, közben még egy kevés lisztet adhatunk hozzá.

A tálat konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük, a tésztát duplájára kelesztjük.


Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket.

Hozzávalók az almatöltelékhez:
- 0,5 kg alma
- 1 evõkanál fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evõkanál zsemlemorzsa
- 0,5 dl olaj
- 20 dkg cukor

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, kinyomkodjuk a levét. Az olajjal összekeverve lassú tûzön fõzni kezdjük. Majd hozzákeverjük a fahéjat, vaníliás cukrot, cukrot és amikor megbarnult-pirult, félrehúzzuk a tûzrõl és a zsemlemorzsával elvegyítve hagyjuk kihûlni.

Hozzávalók a csokis töltelékhez (Nutellával is helyettesíthetõ):
- 25 dkg vaj
- 1 csomag cukrozatlan kakaópor (szerintem 10 dkg)
- 25 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor

Egy tálba beletesszük a hozzávalókat és robotgéppel habosra kikeverjük.

Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 1 evõkanál fahéj
- 1 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg cukor

Egy tálba beleöntjük a hozzávalókat és jól összekeverjük.


A megkelt tésztát még a tálban megfelezzük. Az egyik felét lisztezett deszkán átgyúrjuk és kb. 3 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Három egyforma, hosszú csíkra vágjuk.

Az elsõ csíkra rákenjük az almás töltelék felét, a másodikra a csokis massza felét, a harmadikra a diós töltelék felét. Mindhárom csíkot a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük. Egymás mellé tesszük a rudakat, az egyik végénél összefogjuk õket és összefonjuk. A végét is összedolgozzuk, hogy ne folyjon ki a töltelék belõle sütés közben.

A fonatot egy nagy, sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lehetõleg a sütõhöz való nagyméretûbe.

A tészta másik felével és a maradék töltelékekkel ugyanígy járunk el.

Ha nincs nagy sütõtepsink, csak kicsi, és nem fér egy tepsibe a két fonat, akkor inkább kettõben helyezzük el, ne préseljük egymás mellé a nyers tésztákat, hiszen sütés közben is kelni fog még. Felvert tojásfehérjével lekenjük a tetejüket és amíg a sütõt 160 fokra elõmelegítjük, hagyjuk pihenni-dagadni a fonatokat.

A 160 fokra elõmelegített sütõben aranybarnára sütjük a kalácsokat, majd a sütõbõl kivéve tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihûlni a süteményt.


Isteni finom, nem is tudok negatívumot írni róla. Bár sok minden szükséges hozzá és nem kevés idõt kell ráfordítani az elkészítéséhez, megéri! Közeledik a húsvét, az ünnepi asztal dísze is lehet ez a kalács.

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/03/csokis...

sponsored links

Keres?s