Csokis cupcake finomságokkal
sponsored links
Igaz eredetileg nem pont ilyen cupcake-et szerettem volna készíteni, - majd az eredetileg kigondolt verziót is bepótolom, mert fergeteges ötletem van... :) - de idõhiány miatt most ez lett belõle... Ám nem bántam meg, mert nagy sikere volt! :) A diákjaimnak készítettem egyébként a tanév lezárásaként egy kis búcsúztató ajándékként.
Igyekeztem valami nagyon fullos kis cupcake receptet keresni a netet bújva és azt hiszem belebotlottam a megfelelõbe. Egy angol oldalon találtam, de szokás szerint eltértem az ott megadott mennyiségektõl, úgyhogy megalkottam a saját verziómat belõle (egy kicsit több ebbõl, egy kicsit kevesebb abból - ez olyan nudlis :) ...). Sõt! Nem igazán az ott szereplõ leírás alapján készítettem, mert túl hosszadalmas lett volna, ezért bõven lerövidítettem a folyamatot.
Igyekeztem valami nagyon fullos kis cupcake receptet keresni a netet bújva és azt hiszem belebotlottam a megfelelõbe. Egy angol oldalon találtam, de szokás szerint eltértem az ott megadott mennyiségektõl, úgyhogy megalkottam a saját verziómat belõle (egy kicsit több ebbõl, egy kicsit kevesebb abból - ez olyan nudlis :) ...). Sõt! Nem igazán az ott szereplõ leírás alapján készítettem, mert túl hosszadalmas lett volna, ezért bõven lerövidítettem a folyamatot.
Nagyon finom és könnyû a tésztája és a rá kerülõ krém is finom. Bár aki nem rajong a vajas dolgokért, az inkább készítsen csoki ganache krémet rá. Amíg Anlgliában éltem, sikerült megbarátkoznom a vajas dolgokkal, mert ott aztán dögivel ezt rakják mindenbe és mindenre.
Azt egyébként tudjátok hogy mi a különbség a muffin és a cupcake között? :) Én már egy ideje tudom, de úgy vettem észre, hogy itthon kishazánkban homály övezi ezt a dolgot! :) Szóval tippeket kérek!
Csokoládés cupcake recept
(Most milyen jól jártok, mert az eredetileg megadott uncia, 3/4 bögre és hasonló nyalánkságok helyett normális magyar mértékegységeket kaptok tõlem! :) )
Hozzávalók a tésztához:
1,8 dl forró feketekávé
2 púpozott evõkanál minimum 22%-os kakaópor
10 dkg étcsokoládé
10 evõkanál olaj
1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy vanília aroma - ha ez nincs akkor bourbon vaníliás cukor)
4 db tojás
2 teáskanál ecet
30 dkg liszt
20 dkg porcukor
fél teáskanál só
2 teáskanál sütõpor
Tetejére:
20 dkg vaj (hangsúlyozom: VAJ! És nem margarin)
10 dkg porcukor
2 púpozott evõkanál jó minõségû kakaópor
10 dkg étcsokoládé
fél dl tej
Díszítés:
apróra vagdalt tejkaramella
csokicseppek
Elkészítés:
A forró feketekávéba belerakjuk a kakaóport és az étcsokoládét. Alaposan elkeverjük. Félrerakjuk, kihûtjük.
Közben az olajat, a vaníliát, a tojást és az ecetet habverõvel egynemûre keverjük.
Kimérjük a lisztet, porcukrot, sót és a sütõport. Átszitáljuk.
Az olajos keverékbe öntjük a kávés csokoládés egyveleget és összedolgozzuk.
Végül a liszthez öntjük és egynemûre keverjük.
Papírkapszlikat rakunk egy muffin formába, 3/4-ig töltjük õket a tésztával és 170 fokra elõmelegített sütõben kb. 15-17 perc alatt készre sütjük. (Tûpróba.)
Krém a tetejére:
A puha vajat nagyon alaposan habosra keverjük a porcukorral és a kakaóval. Legalább 10 percig verjük kézi mixerrel. Az étcsokoládét megolvasztjuk, majd amikor langyos, hozzácsorgatjuk a vajkrémhez. Ezzel is tovább verjük, végül beledolgozzuk a tejet. Habzsákba töltjük, majd a kihûlt cupcake-ek tetejét megdíszítjük vele és megszórjuk tejkaramellával, valamint csokicseppekkel.
Egyszerû, de nagyszerû! ;) A valódi vajas krémtõl nem kell ám megijedni! Egy jó vajnak tejszínes és krémes íze van és nem az a visszataszító mûíz fog visszaköszönni, mint ami némelyik tortában, vagy sütiben fellelhetõ...
Jó sütkérezést! :)
Nudleee