Csokis Battenberg-kocka
sponsored links
Avagy egy tésztából két süti: I. rész. J
A Battenberg sütemény egy õsrégi britt recept, amit már az 1800-as években is sok háziasszony készített. Az eredeti süti lényegében egy puha felemás színû piskóta dominószerûen lekvárral összeragasztva, majd marcipánnal beborítva. (Forrás: Wikipédia.) Jómagam a sütit elsõként Szofika oldalán láttam, aki évekig élt az esõs UK-ben, majd a jelenleg futó ?Szakácsmustra" játék kapcsán, melynek Dina a házigazdája, belefutottam Rachel Allen Battenbergjébe is. Jómagam azonban nem szerettem volna ezt a számomra túl édesnek tûnõ verziót kipróbálni, ezért megpróbáltam a csokis verziót elkészíteni, hiszen a szigeten ez is igen népszerû, mostanában meg úgyis olthatatlan csokilázban égek! J
A másik ok, amiért a csokis verzió mellett döntöttem az volt, hogy megpróbáljak 1 tésztából 2 sütit megalkotni. A minap sütöttem egy sakk szeletet, aminek a receptje hamarosan elérhetõ lesz teljes egészében itt is - ÍGÉREM -, így ennek a tésztáját használtam fel a csokis Battenberghez egy finom kis csokis ganachekrémmel párosítva. J
Hozzávalók: (6-8 db kockához, vagy egy 20 x 30 cm-es tepsihez.)
(1) Tészta:
20 dkg liszt + 3 ek kakaópor
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
4 egész tojás
1 tk vanília kivonat
1 tk sütõpor
1 csipet só
(2) Krém:
150 g étcsoki + 100 g tejcsoki
100-120 g állati tejszín (35%)
1 ek méz, vagy glükóz szirup
1 tk vanília aroma
(3) Díszítés:
4-5 kocka fehér csoki
A tészta elkészítése:
A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a sót és a vanília kivonatot, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Végül hozzáforgatjuk a sütõporral elkevert lisztet, majd a tészta felét, az elõzõleg egy alumínium fóliával két részre választott, kivajazott tepsibe simítjuk. A tészta maradékához hozzákeverjük a kakaóport, majd azt a tepsi üres felébe simítjuk és 170°C-os sütõben 20-25 perc alatt megsütjük.
A krém:
A csokoládét mikróban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és egy sima krémet keverünk ki. Hozzáadjuk a mézet, vagy glükóz szirupot, illeltve a vanília aromát is. A krémet félretesszük, de nem kell hûtõbe tenni, mert ott nagyon megszilárdul a krém!
A süti összeállítása:
A fehér és a barna tésztát is hosszában kettévágjuk, majd az egyik fehér tésztacsíkhoz ragasztjuk az egyik barna csíkot. Az összeragasztott tésztacsíkok tetejét szintén megkenjük csokis krémmel, majd a barna csík tetejére egy világosat teszünk, aminek az oldaláre szintén krém kerül. Végül a helyére illesztjük az utolsó világos tésztacsíkot is, ezután a süti tetejét és oldalát is vékonyan bevonjuk csokikrémmel.
Tipp: A sütemény hûtés után akár felszeletelve is tálalható, de ha kockákat szeretnénk készíteni, akkor a süteményt 6, vagy 8 egyenlõ részre vágjuk és az így kapott kis kockák szabad oldalait is vékonyan lekenjük a csokikrémmel. A kockák tetejét tovább díszíthetjük néhány fehér csoki csíkkel, vagy mandulával.
Vélemény a sütirõl:
A végeredmény meglepõen finom lett, azonban azt bizton állíthatom, bár a tészta azonos a magyar sakk szeletével, a csokis Battenberg végsõ íze teljesen más lesz, mint lekváros magyar testvéréé! Ez is bizonyítja tehát, hogy egy kis változtatás egy alkotórészben (krémen, tésztában stb.) hatalmas változást eredményez a végeredményben! JAkinek van kedve, próbálja ki, mert a tészta sokáig puha marad, a csokis krém pedig lágyan elomlik a szánkban!
Legyen szép napotok, ildiKOKKI
Egy tésztából két süti.... A Battenberg! |