Csokis-banános muffi
sponsored links
Avagy a süteményes pályafutásom egyik kezdeti gyöngyszeme?
Csoki és banán... |
Mint tudjátok, én nem vagyok a muffinok és cupcake-ek szerelmese, inkább begyúrok egy kelt tésztát, vagy összerakok valami falusi süteményt ? hiszen a nyarat most ismét idehaza töltöm ?, azonban már régóta úgy éreztem, hogy ennek a finomságnak is fel kell kerülni a receptjeim közé. Hiszen a csokis-banános muffinnak TÖRTÉNETE van? J
Annak idején az egyetem alatt még csak ismerkedtem a sütögetéssel és természetesen sok csalafintaság történt velem is. A gyümölcstorta piskótája rendszeresen a formában ragadt, a vajas-pudingos krémekbõl nem egyszer kiikrásodott a vaj? No, azokban az idõkben próbálgattam muffint is sütni, de nagyrészt mind kõkemény volt és borzalmas ezt az egyet KIVÉVE! J (Okokat itt ne is keressünk, hiszen az lehet ezer is, de leginkább az volt, hogy szerettem kisprórolni a muffinokból az olajat és a joghurtot is? )
Lényeg a lényeg, ezzel a kis egyszerû sütivel kezdõdött a sütis pályafutásom, hiszen ezt fotóztam le elsõnek és írtam le hozzá a receptet, amit aztán a személyes facebook oldalamon osztottam meg. Valahol ez s süti volt tehát az ildiKOKKI blog elõfutára, vagyis innét indult minden! J Éppen ezért fontos számomra, hogy megõrizzem ezt a receptet is, melynek eredetére sajnos nem emlékszem, de annak idején igazi Andi konyhája és Lajos Mari függõ voltam, így biztosan valahonnét onnét gyûjtöttem az inspirációt!
17 dkg liszt + 1 tk sütõpor
15 dkg porcukor
2 db nagy, vagy 3 db kis banán
1 pohár natúr joghurt
10 dkg olvasztott vaj, vagy 1 dl olaj (nálam utóbbi)
10 dkg jó minõségû étcsoki (nálam Szerencsi) + 2-3 ek kakaópor
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
1 db nagy tojás
Elkészítés:
Az étcsokoládét az olajjal mikróban felolvasztjuk, majd simára keverjük és félretesszük hûlni. Az egész tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót és a vanília kivonatot, majd elkeverjük benne a joghurtot is. Hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, majd ezt is simára keverjük és beledolgozzuk az olajos étcsokit is.
A banántól a muffin sokáig puha marad... |
A banánokat megpucoljuk, majd 12 kis karikát levágunk és félreteszünk, a maradék banánt villával nagyjából összenyomkodjuk és azt is a tésztába keverjük. Ekkor egyenlõen elosztjuk a muffinformákban a tésztát, majd azokra egy-egy szelet banánt teszünk és 180°C-on elõmelegített sütõen 20 perc alatt megsütjük. Ne feledjük a tûpróbát!
Tipp:
A bátrabbak fahéjjal, gyömbérrel, vagy karamommal is fûszerezhetik a muffinokat, ami nagyon sokáig eláll, a banántól pedig sokáig puha marad!