Csokikrémes torta - paleo

2014-06-30

sponsored links









A kisebbik fiam 15. szülinapjára készült, ez volt a kívánsága, sok-sok csoki legyen benne, semmi más. Annak ellenére, hogy tömény csokis, mégis nagyon könnyed torta lett, a krém habkönnyû. Az epres vaníliakrémes torta krémje készült el most csokis változatban. Finom ünnepi menü is volt és mégis a fiúk 2 szeletet meg bírtak enni egyszerre:)

Hozzávalók (26 cm formához)
A piskótához:
4 tojás
4 ek. erythritol (porrá õrölve)
3 ek. finomra õrölt mandula
2 ek. gesztenyeliszt
1 ek. kakaópor
1 ek. olvasztott kókuszvaj

A krémhez:
6 tojás sárgája
12 dkg erythritol (porrá õrölve)
0,5 liter mandulatej
20 dkg étcsoki (tej, cukor és szójamentes)
8 lap zselatin
kb. 2,5 dl kókuszkrém habbá verve

Csoki glazúrhoz:
10 dkg étcsoki (tej, cukor és szójamentes)
0,5 dl kókuszkrém
0,25 dl víz
2-3 ek. erythritol

Tetejére:
kb. 1dl kókuszkrém
1 tk. citromlé
1ek. erythritol

Az alaphoz egyszerû  piskótát sütöttem, most mandulával és gesztenyeliszttel. Minden piskótát így szoktam sütni, a hagyományosat is, nem választom szét a tojásokat. Az egész tojásokat a porrá õrölt édesítõvel magas fokozaton habosra kevertem, ez legalább 10-12 percig tart, ezalatt a térfogata a többszörösére nõ, sûrû krém lesz belõle. A mandulát, gesztenyelisztet és a a kakaóport elvegyítettem, óvatosan beleforgattam a tojáshabba, majd az edény szélérõl belecsurgattam az olvasztott kókuszvajat és lazán összeforgattam az egészet. Egy kapcsos tortaformát kibéleltem sütõpapírral, beleöntöttem a masszát, 180 fokos sütõben kb. 20 perc alatt megsült nálam, de ez sütõnként változhat. Ezután hagytam a formában kihûlni, majd lehûztam róla a sütõpapírt és visszatettem a formába a piskótát. A krémhez a mandulatejet feltettem melegedni, a tojássárgákat a porrá õrölt édesítõvel habosra vertem, amíg el nem kezdett fehéredni, majd folytonos keverés közben lassan hozzácsurgattam a forró tejet. Az egészet visszaöntöttem a fazékba, folytonos keverés közben alacsony lángon felfõztem. Fontos, hogy alacsony lángon fõzzük és folyamatosan keverjük, mert kicsapódhat a tojássárga. Amikor már elég sûrû lett, akkor levettem a tûzrõl ,hideg vízfüdõbe állítottam, közben többször átkevertem. A zselatinlapokat hideg vízbe tettem 5 percre, majd leszûrtem és hozzákevertem a krémhez. A csokit vízgõz felett megolvasztottam, majd ezt is hozzáadtam, jól elkevertem az egészet. Amikor már kihûlt a krém, de még nem dermedt meg, felvertem a kókuszkrémet, amit elõre be kell hûteni, akkor lehet habbá verni. A felvert kókuszkrémet is a csokis krémbe forgattam, óvatosan, de alaposan, hogy az egész homogén állagú legyen, nem lesz kókusz íze. Amikor a csokis krém elkezdett dermedni  ráöntöttem a piskótára és hûtõbe tettem teljes dermedésig.  Glazúrt is készítettem hozzá, de a torta enélkül is tökéletes, ezt nyugodtan ki lehet hagyni. A csokit vízgõz felett felolvasztottam, a kókuszkrémet, a vizet és az édesítõt kis fazékba tettem és összeforraltam. A felolvasztott csokihoz öntöttem és habverõvel simára kevertem, szépen besûrûsödik a krém.Amikor kihûlt, akkor bevontam vele a tortát. A tetejét felvert kókuszkrémmel díszítettem. Jól mutatna málna szemekkel is, vagy más gyümölccsel.






 Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)


Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/06...

sponsored links

Keres?s