Csodás, lisztmentes, málnás csokitorta
sponsored links
Amikor megtaláltam ennek a receptnek az eredetijét a Gourmet Travellerben, számos okból kíváncsi lettem rá. Elõször is, nincs benne liszt. Úgy értem egyáltalán, semennyi és semmilyen, tehát mandulaliszt, meg egyéb úri huncutságok sem. Másodszor, nincs benne se vaj, se egyéb hozzáadott zsiradék, csak annyi, amennyi a hozzávalókban van. Harmadszor, alig van benne cukor. Emellett az eredeti recept úgy szólt, ?forralj fel tejet egy citrom levével, és ne ess kétségbe, ha elkezd túrósodni?. Nos, citromos tejet még sosem tettem sütibe, és ugyan most sem estem kétségbe, ám azt már ekkor is tudtam, hogy miután nem szeretem a citrusféléket csokoládéhoz passzolni, valószínû ki fogom cserélni a citromlevet passzírozott málnára. És milyen jól tettem!
Jogosan kérdezheted, mégis mi tartja össze ezt a süteményt, ha ennyire nincs benne liszt, de meg fogod látni, az a jó sok tojás csodás, mousse-os állagot eredményez! A torta pedig szexin ronda külalakja mellet elképesztõen finom! A desszerthez külön kell majd felverned az egész tojásokat, a fehérjéket és a tejszínt, majd ezeket egymás után, óvatosan kell adagolnod a masszához. Sütés közben tortád a sok habtól alaposan felfúvódik majd, meg fogod látni, így javaslom, hogy a forma oldalát úgy béleld ki sütõpapírral, hogy az a peremén túllógjon. Helyes kis felfújtad a sütés végeztével össze fog esni. Próbáld majd úgy kihûteni, hogy a sütõ ajtaját elõször csak résnyire nyitod ki, mert ha lassan hûl, kisebb az esély, hogy a teteje berepedezik. Én türelmetlen voltam, nem vártam, szinte rögtön kikaptam, de azzal nyugtatom magam, lehet, hogy akkor is berepedt volna a teteje, ha lassan hûtöm ki, és különben is, ez a sütemény így is gyönyörû! A selymesen gazdag ízû mousse torta pedig apukámnak annyira ízlett, hogy a maradékra napokig rájárt, a sütést követõ hétvégén pedig megint meg kellett neki sütnöm!