Csodabogyó desszert - pohárkrém
sponsored links
cookies (csokis keksz):
gluténmentes liszt 250 g
mandula liszt 250 g
vaj 300 g
cukor 300 g
nádcukor 200 g
tojás 100 g
kakaó 50 g
szódabikarbóna 10 g
só 3 g
A hozzávalókat gyors gyúrással, tésztává gyúrjuk, majd hûtõben dermesztjük. 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk és sütjük; 160°c, 15 perc. A kihûlt kekszet apró darabokra tõrjük.
meggyragu:
meggy 300 g
cukor 50 g
keményítõ 30 g
friss citromleve 40 g
cseresznyepálinka 20 g
A meggyet felforraljuk, keményítõvel sûrítjük, majd a tûzrõl levéve belekeverjük a cukrot. Ha kicsit meghûlt, belekeverjük a cseresznyepálinkát és a citromlét, majd nyomózsákba helyezzük!
Homoktövises angolkrém:
tojás 240 g
tojássárgája 240 g
homoktövispüré 120 g
narancslé 120 g
narancslé 120 g
cukor 180 g
vanília rúd ? rúd kikaparva
vaj 240 g
zselatin (oldott) 15 g
A tojást, tojássárgáját, cukrot, narancslét, homoktövispürét 84°c-ig melegítjük, majd a tûzrõl lehúzva, azonnal elkezdjük visszahûteni és folyamatos keverés közben hozzáadagoljuk a vajat és az oldott zselatint. Ha visszahûlt, akkor nyomózsákba helyezzük a krémet!
Vanília mousse:
tej 150 g
tejszín 150 g
cukor 30 g
tojássárgája 60 g
vaníliarúd ? rúd
só 1 g
tejszínhab 250 g
oldott zselatin 60 g
A tejet és a tejszínt a kikapart vaníliarúddal felforraljuk, a tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk, majd állandó keverés mellett bele öntjük a forró tejet. Visszatéve a tûzre 80°c-ig melegítjük, majd a tûzrõl levéve visszahûtjük. Ha kihûlt belekeverjük a felmelegített zselatint és a felvert tejszínhabot, majd nyomózsákba helyezzük!
Összeállítjuk a pohárkrémet, lehetõleg nagy öblös porárba! Rétegezzük a krémeket, a meggyragut és a morzsát!