Csirkés-sajtos quesadillas paradicsomos mártogatóval

2017-10-25

sponsored links







A Kutyafüllel mindketten odavagyunk a tortilláért, amibõl egy ideje szinte mindig quesadillát készítek. Úgyhogy jobban mondva, a quesadilláért vagyunk oda. :D
Csak a tölteléken szoktam variálni, de leginkább bolognai mártáshoz hasonló ízesítéssel szeretjük. Most viszont inkább mexikóira, ám mégis egy csöppet olaszosra sikerült a töltelék. :D
Ezúttal mártogatót is gyártottam hozzá, és nem hagytam egészben a töltött tortillákat, hanem kisebb cikkekre vágtam, hogy tunkolni lehessen. :)
A tortillát is másként készítettem: a lisztek arányán variáltam, és olaj helyett kipróbáltam a vajjal készült változatot. Azt hiszem, így vagy úgy, de a quesadilla örök kedvenc marad. :)







Hozzávalók 4-8 személyre:

Tortillához:
25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
1 tk. só
1 mk. sütõpor
5 ek. olvasztott vaj
1,5 dl meleg víz

Töltelékhez:
1 kisebb, egész (kb. 45 dkg) csirkemellfilé
kb. 2 ek. mexikói gyorspác fûszerkeverék
1 fej vöröshagyma
1 kisebb, piros húsú kaliforniai paprika
1 kis, zöld jalape?o csili
1 paradicsom
1 ek. méz
0,5 dl tejszín
4 ek. konzerv fõtt kukorica
1 ek. aprított korianderlevél
3 ek. olvasztott vaj
20 dkg reszelt, fehér Cheddar sajt

Tálaláshoz:
paradicsomos mártogató

elkészítés:

  1. A tortillához a sütõporral, sóval vegyített kétféle liszthez adjuk a még meleg vajat és a meleg vizet, villával összekeverjük, majd a kezünkkel tésztává gyúrjuk.
  2. Nyolc részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd liszttel hintett felületen, letakarva pihentetjük fél órát.
  3. A tésztagombócokat kissé ellapítjuk, 20 cm átmérõjû körlapokká kinyújtjuk, majd zsiradékmentes, felforrósított palacsintaütõ serpenyõben kis közepes lángon mindkét oldalukon hólyagosra sütjük. (Amint az egyik oldala hólyagosodni kezd, rögtön átfordítjuk.)
  4. Ahogy megsült egy tortilla, tányérra tesszük, és nedves + száraz konyharuhával letakarjuk, amíg a többi lapot is kisütjük. Melegen tartjuk.
  5. A töltelékhez a húst egészen kis kockákra vágjuk, beszórjuk a fûszerkeverékkel, és negyedórát állni hagyjuk.
  6. A félbevágott, vékonyra szelt hagymát, a nagyon apró kockákra vágott kaliforniai paprikával és a szintén felaprított jalape?o paprikával együtt a felforrósított vajon megdinszteljük.
  7. Rátesszük a húst, kevergetve fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a kis kockákra szelt paradicsomot, és addig pároljuk, amíg a levét teljesen el nem fövi.
  8. Rácsorgatjuk a mézet, 1-2 percig sütjük, majd belekeverjük a tejszínt, és többször átkeverve majdnem teljesen elforraljuk. Morzsolt korianderlevéllel ízesítjük, ha szükséges, megsózzuk, végül hozzáadjuk a kukoricát. Hûlni hagyjuk.
  9. Egy tortillap egyik felére 2,5 dkg reszelt sajtot szórunk, elosztunk rajta kb. 8 dkg húsos tölteléket, ráhajtjuk a másik felét, és zsiradékmentes palacsintasütõ vagy grillserpenyõbe fektetjük. Egy másik tortillalapot ugyanígy megtöltünk, és az elõbbi mellé helyezzük.
  10. Kis lángon mindkét oldalukat ropogósra sütjük, majd félbe vagy 4 cikkre vágjuk. Így járunk el a többi tortillával is, majd a mártogatóval együtt tálaljuk.
Megjegyzés:
Négybe vágva összesen 32 db quesadillát kapunk, ami 4 vagy 8 személyre elegendõ attól függõen, hogy elõételnek vagy fõételként kínáljuk. (Mártogató nélkül én 2 egész tortillát meg tudok enni, és ilyen módon akár 8 kis cikket is számolhatunk 1 személyre.)












Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/10/csirk...

sponsored links

Keres?s