Csirkés-sajtos quesadillas paradicsomos mártogatóval
sponsored links
A Kutyafüllel mindketten odavagyunk a tortilláért, amibõl egy ideje szinte mindig quesadillát készítek. Úgyhogy jobban mondva, a quesadilláért vagyunk oda. :D
Csak a tölteléken szoktam variálni, de leginkább bolognai mártáshoz hasonló ízesítéssel szeretjük. Most viszont inkább mexikóira, ám mégis egy csöppet olaszosra sikerült a töltelék. :D
Ezúttal mártogatót is gyártottam hozzá, és nem hagytam egészben a töltött tortillákat, hanem kisebb cikkekre vágtam, hogy tunkolni lehessen. :)
A tortillát is másként készítettem: a lisztek arányán variáltam, és olaj helyett kipróbáltam a vajjal készült változatot. Azt hiszem, így vagy úgy, de a quesadilla örök kedvenc marad. :)
Csak a tölteléken szoktam variálni, de leginkább bolognai mártáshoz hasonló ízesítéssel szeretjük. Most viszont inkább mexikóira, ám mégis egy csöppet olaszosra sikerült a töltelék. :D
Ezúttal mártogatót is gyártottam hozzá, és nem hagytam egészben a töltött tortillákat, hanem kisebb cikkekre vágtam, hogy tunkolni lehessen. :)
A tortillát is másként készítettem: a lisztek arányán variáltam, és olaj helyett kipróbáltam a vajjal készült változatot. Azt hiszem, így vagy úgy, de a quesadilla örök kedvenc marad. :)
Hozzávalók 4-8 személyre:
Tortillához:
25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
1 tk. só
1 mk. sütõpor
5 ek. olvasztott vaj
1,5 dl meleg víz
Töltelékhez:
1 kisebb, egész (kb. 45 dkg) csirkemellfilé
kb. 2 ek. mexikói gyorspác fûszerkeverék
1 fej vöröshagyma
1 kisebb, piros húsú kaliforniai paprika
1 kis, zöld jalape?o csili
1 paradicsom
1 ek. méz
0,5 dl tejszín
4 ek. konzerv fõtt kukorica
1 ek. aprított korianderlevél
3 ek. olvasztott vaj
20 dkg reszelt, fehér Cheddar sajt
Tálaláshoz:
paradicsomos mártogató
elkészítés:
- A tortillához a sütõporral, sóval vegyített kétféle liszthez adjuk a még meleg vajat és a meleg vizet, villával összekeverjük, majd a kezünkkel tésztává gyúrjuk.
- Nyolc részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd liszttel hintett felületen, letakarva pihentetjük fél órát.
- A tésztagombócokat kissé ellapítjuk, 20 cm átmérõjû körlapokká kinyújtjuk, majd zsiradékmentes, felforrósított palacsintaütõ serpenyõben kis közepes lángon mindkét oldalukon hólyagosra sütjük. (Amint az egyik oldala hólyagosodni kezd, rögtön átfordítjuk.)
- Ahogy megsült egy tortilla, tányérra tesszük, és nedves + száraz konyharuhával letakarjuk, amíg a többi lapot is kisütjük. Melegen tartjuk.
- A töltelékhez a húst egészen kis kockákra vágjuk, beszórjuk a fûszerkeverékkel, és negyedórát állni hagyjuk.
- A félbevágott, vékonyra szelt hagymát, a nagyon apró kockákra vágott kaliforniai paprikával és a szintén felaprított jalape?o paprikával együtt a felforrósított vajon megdinszteljük.
- Rátesszük a húst, kevergetve fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a kis kockákra szelt paradicsomot, és addig pároljuk, amíg a levét teljesen el nem fövi.
- Rácsorgatjuk a mézet, 1-2 percig sütjük, majd belekeverjük a tejszínt, és többször átkeverve majdnem teljesen elforraljuk. Morzsolt korianderlevéllel ízesítjük, ha szükséges, megsózzuk, végül hozzáadjuk a kukoricát. Hûlni hagyjuk.
- Egy tortillap egyik felére 2,5 dkg reszelt sajtot szórunk, elosztunk rajta kb. 8 dkg húsos tölteléket, ráhajtjuk a másik felét, és zsiradékmentes palacsintasütõ vagy grillserpenyõbe fektetjük. Egy másik tortillalapot ugyanígy megtöltünk, és az elõbbi mellé helyezzük.
- Kis lángon mindkét oldalukat ropogósra sütjük, majd félbe vagy 4 cikkre vágjuk. Így járunk el a többi tortillával is, majd a mártogatóval együtt tálaljuk.
Négybe vágva összesen 32 db quesadillát kapunk, ami 4 vagy 8 személyre elegendõ attól függõen, hogy elõételnek vagy fõételként kínáljuk. (Mártogató nélkül én 2 egész tortillát meg tudok enni, és ilyen módon akár 8 kis cikket is számolhatunk 1 személyre.)